Varnar för plötslig ishalka – i halva Sverige
Snö på E4:an. Foto: Fredrik Sandberg/TT-arkivbild


Först snövarningar och trafikkaos i södra Sverige. Sedan en ny varning om plötslig ishalka i norra Sverige – mitt i sportlovstider.

– Det kommer att vara mycket trafik, säger Katarina Wolffram vid Trafikverket.

Flera trafikolyckor inträffade under torsdag morgon och förmiddag till följd av det kraftiga snöfall som SMHI varnat för och som slog till mot delar av Götaland och Svealand.

– Flera bilar har voltat i regionen under morgonen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion Öst.

Även i Värmland var det stora problem med flera olyckor mellan Kil och Karlstad där det kommit uppemot tio centimeter snö.

Snöovädret beräknas ha passerat till torsdag kväll. Men då kommer nästa isdusch.

SMHI varnar för plötslig ishalka från Jämtlands och Västernorrlands län och hela vägen upp genom Västerbotten och Norrbotten. Från och med fredag morgon riskerar vägarna att bli glashala på grund av underkylt regn.

– Det är jättemånga som ska upp till Jämtland och norra Dalarna nu till sportlovet. Det kommer att vara mycket trafik under helgen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Hon uppmanar bilister att hålla avstånden, vara ute i god tid och vara förberedda på att det kan ta lite extra tid eller att de kan bli sittande i köer.

– Det är bara att gilla läget. Är det besvärligt väglag måste man köra efter det. Man får inte köra i 100 kilometer i timmen om det är halt. Då får man dämpa hastigheten, säger hon.

(TT)