Ny storm på väg i norr
En ny storm på väg in i norr. Foto: Jonas Berglund/TT-arkivbild


Vindarna avtar i dag, men det är bara tillfälligt. I morgon är det dags för en ny storm över norra Sverige, och SMHI varnar för riktigt hårda vindar.

Det har blåst riktigt mycket i Norrbottensfjällen under torsdagskvällen och natten. I exempelvis Stora Sjöfallet har vindar på 36 meter per sekund uppmätts i natt, berättar Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Vindarna börjar avta nu, vi är på väg att ta bort varningarna över exempelvis Västerbottens inland. Stormvarningarna över Norrbottensfjällen ligger kvar, men vinden kommer att avta under förmiddagen, säger hon.

Tillfälligt lugnare

Visst kommer det att fortsätta blåsa över hela norra delen av landet i dag, men vindarna blir lite lugnare frampå dagen, förklarar hon.

Fast det lugnet är bara tillfälligt.

– Vi har ett nytt lågtryck som kommer in över samma område som nu haft stormvindar, det är norra Sverige och Norrbotten igen. De kraftigaste vindarna kommer att blåsa över norra Norrland. Även Jämtland kommer att få hårda vindar.

Deltagare och besökare vid pågående alpina VM i Åre ser ut att få huka sig i blåsten igen, och sportlovslediga i fjällen uppmanas att hålla noggrann koll på väderprognoserna då det blåser upp på nytt.

– Det ser inte så jättebra ut för Åres del. Det blir plusgrader i dag, och även i morgon blir det någon plusgrad.

Så ser det ut med temperaturerna i resten av landet också.

– Det är mild luft för årstiden även i de södra delarna av landet. Molnen ligger täta över Götaland, men de luckras långsamt upp så det kan bli så att solen lyser igenom i dag.

Solchanser

Lördagen bjuder på de största solchanserna i både Götaland och Svealand.

Till helgen är det ingen förändring i temperaturerna, det blir milt i hela landet.

– Men på söndagseftermiddagen kommer det in kallare luft. Man kommer att märka att det blir kyligare i hela landet. I norr blir de minusgrader, och bara någon enstaka plusgrad i Svealand. I Götaland blir fortfarande på plus.

(Johanna Cederblad/TT)