Varannan handlare har varit utsatt för brott
Mer än varannan handlare har varit utsatt för brott den senaste tiden. Foto: Epoch Times-arkivbild


Mer än varannan handlare har varit utsatt för brott den senaste tiden. Det visar en undersökning som Svensk Handel har gjort.

Under pandemin har handlarnas utsatthet för stölder, hot, rån och bedrägerier ökat. Butikernas utsatthet för brott har ökat med 16 procentenheter sedan förra mätningen, och är nu uppe i 55 procent.

– Coronapandemin har inte bara påverkat människors beteende, utan också den typ av brottslighet som drabbar samhället. Den minskade rörligheten stressar även de kriminella som i många fall tvingats se sina intäktsströmmar stramas åt. Det har drabbat handeln på ett oroväckande sätt, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Den senaste veckan har fyra av tio handlare (41 procent) blivit utsatta för stöld. Det är en ökning med tio procentenheter sedan förra undersökningen. Alltfler butiker anger samtidigt att de polisanmäler stölderna.

– Vi har länge brottats med problemet att många butiksägare tappat både hopp och ork att anmäla butiksstölder eftersom det upplevs lönlöst. Det gör att mörkertalet är stort och att Polisens statistik enbart visar toppen på ett isberg. Förhoppningsvis är det ett trendbrott vi ser nu.

Tre av tio handlare (28 procent) anger att de har blivit utsatta för bedrägerier den senaste månaden. Bland annat har förekomsten av falska 500-kronorssedlar ökat. Andra former av bedrägerier som butiker fortfarande drabbas av är falska återköp och reklamationer. Även bedrägerier vid självscanning är vanligt förekommande.

– Många handelsföretag vittnar om ett uppskruvat tonläge där besökare är hotfulla och våldsamma. Politiska insatser för att stötta företagen i kampen mot kriminaliteten kan inte ta paus på grund av coronapandemin. Det planerade tillträdesförbudet till butik behöver klubbas igenom snarast möjligt, säger Per Geijer.

Undersökningen som Svensk Handel genomförde under juni riktades till 775 butiker runt om i landet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.