Vänsterpartiet kommer alltid undan
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Inför EU-valet kunde man i en reklamkampanj se en grupp människor från Vänsterpartiet på en bild där en man till höger bär en tröja från våldsbejakande vänsterextrema AFA. Detta var något som Aftonbladet var först med att uppmärksamma. I stället för att ta tag i problemen fortsätter partiet med sina bortförklaringar och relativiserar våld. Och som alltid kommer man undan med det.

Marie Antman, kommunikationschef för Vänsterpartiet, säger till tidningen att man ”varken visste eller såg att personen hade tröjan under fotograferingen”. På bilden syns elva personer, inklusive partiledaren Jonas Sjöstedt och EU-toppkandidaten Malin Björk samt personen med AFA-tröjan. Att inte någon av de tio personerna eller fotografen såg tröjan ter sig extremt nonchalant och ouppmärksamt i mina ögon.

Låt oss säga att alla personerna har varit ouppmärksamma och således missat AFA-tröjan. Faktum kvarstår dock att Antman försöker förminska det hela med att säga att ”det knappt syns på bilden och det var ingen som märkte det”.

Ponera att det i stället var Sverigedemokraterna som gjorde en kampanj inför EU-valet där tio personer från partiet återfinns på bilden tillsammans med ytterligare en person som bär en tröja från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Skulle partiet klara sig undan med ett ”men det syns ju knappt och ingen har märkt det”?

Det hela blir ännu mer besynnerligt när mannen med AFA-tröjan säger till Aftonbladet att man ”kan tolka det som man vill”. Dessutom har han sympati för dem ”som ställer sig upp mot fascistisk ideologi”. Man måste ha klart för sig att AFA, Antifascistisk aktion, är en utomparlamentarisk revolutionär organisation som anser att det är berättigat att använda våld för att uppnå sina politiska syften.

Samtidigt är gruppen en av de organisationer som Säpo håller extra koll på eftersom den autonoma miljön handlar om ”att systematiskt använda våld, hot och trakasserier för att avskaffa eller ändra vårt demokratiska styrelseskick”. I dagarna åtalades en man 30-årsåldern som frihetsberövades efter en stor polisinsats i Taberg förra året. En mängd vapen hittades i en container. Mannen har kopplingar till den autonoma vänstermiljön.

Oklara signaler

Vänsterpartiets dåvarande ledare, Lars Ohly, sade vid valet 2010 att man ”måste bygga utomparlamentariska rörelser” för att bland annat förhindra de okontrollerade privatiseringarna. Samtidigt säger Marie Antman att partiet inte har någon koppling till AFA och man tar avstånd från politiskt våld. Hon anser dock att det inte är något ”problem att folk är antifascister”. Vi vet emellertid inte hur många vänsterpartister som har kopplingar till eller sympatiserar med AFA och andra våldbejakande vänstergrupperingar. Att Ohly står för utomparlamentarism är också i sig graverande. Samtidigt som Antman inte har problem med antifascister implicerar hon att det är okej med ”antifascister” som sympatiserar med våldsbejakande vänstergrupperingar.

I september avslöjade Expressen att Jonas Sjöstedt hade ett möte med Grupp 194 som har kopplingar till tidigare terrorklassade och militanta DFLP. Organisationen är mest kända för Ma’alot-massakern 1974 då organisationens soldater sköt ihjäl 21 judiska skolungdomar i Israel. I februari filmade Moderaten Arba Kokalari, som kandiderar till EU-valet, en korridor i Europaparlamentet. På väggarna kunde man se bilder på Lenin, Che Guevara, Hugo Chávez, Marx och kommunistsymboler.

Efter att hennes film fick uppmärksamhet i medier reagerade politiker och tyckte att det var olämpligt att ha bilder på kommunistiska revolutionärer som har mord på sitt samvete och kommunistsymboler i EU-parlamentets korridor. Detta med tanke på att kommunismen ligger bakom över 100 miljoner människors död. Malin Björk avfärdade dock kritiken med att säga att det var ett ”absurt” försök att attackera Vänsterpartiet ”genom att visa upp postrar på några döda skäggiga män”. Enligt henne går det inte att bunta ihop vänsterpartierna i Europaparlamentet.

Tänk om högerpartier skulle avfärda samma kritik om man hade Hitler och Mussolini på väggen genom att säga att det är ett ”absurt” försök att attackera högerpartier ”genom att visa upp planscher med några döda män med mustascher”? Skulle man komma undan med detta? För Marie Antman är det okej att sympatisera med AFA:s mordförsök, våld, skadegörelser och allehanda attacker mot det demokratiska samhället eftersom de är ”antifascister”.

Att Vänsterpartiet dessutom kommer att fortsätta använda bilden med ”AFA-killen” inför EU-valet säger väl en hel del.

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens egna.