VIDEO: Konstnären Zhang Cui Ying – Kraften i ett kinesiskt konstverk
2004 hade Zhang Cui Ying en utställning i det tjeckiska parlamentet. Foto: Clearharmony.net


Zhang Cui Ying ägnar sig åt traditionellt kinesiskt måleri, en konstform som har en historia på 5000 år. Måleriet ställer höga krav på teknik och precision, men konstnärens sinnesstämning och tankevärld är också av stor betydelse. I en kortdokumentär berättar Zhang om traditionellt kinesiskt måleri och sitt eget konstnärsskap.

Zhang föddes 1962 i den kinesiska staden Shanghai. Tack vare stor talang kom hennes karriär naturligt. Redan i tioårsåldern introducerade skolans bildlärare henne för en känd kinesisk kalligraf och målare, som tog henne under sina vingar. Han sade att en målning är som dess skapare; därför bör en konstnär först av allt vara en bra person. 

Zhang målar landskap och karaktärer från kinesiska legender, buddhor och himmelska scener. En av målningarna är sex meter lång och har hundra koalor i sig.

Sedan 90-talet bor Zhang i Sydney, Australien. Hon ställer ut sina målningar i hela världen och har även kunnat ses i Sverige. I dokumentären ”Zhang Cui Ying – Traditionell kinesisk konstnär” berättar Zhang om traditionellt kinesiska måleri och hur hon utvecklades som konstnär. 

Videon, som har några år på nacken, är drygt 20 minuter lång och består av tre delar. Om du inte kan se videorna här så kan du klicka på länkarna till del 1, del 2 och del 3 .