Utbrott av newcastlesjuka i Blekinge

En gård med värphöns i Ronnebytrakten i Blekinge har drabbats av Newcastlesjuka. Foto: Pixabay


Fågelsjukdomen Newcastlesjuka har konstaterats på en gård med omkring 5 000 värphöns i Ronnebytrakten i Blekinge. Till följd av det kommer hönsen av avlivas, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

– Virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar precis som fågelinfluensavirus regelbundet hos vilda fåglar. Därför är det viktigt att oavsett om man är kommersiell producent eller hobbyhönsägare vara noga med hygienrutiner och skydda sina tamfåglar från kontakt med vilda fåglar, säger Malin Grant, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, i en kommentar.

– Vi ser att de indirekta smittvägarna från vilda fåglar, deras spillning och miljön, är en viktig inkörsport för båda newcastlesjuka och fågelinfluensa så det gäller att ha goda biosäkerhetsrutiner för personal, redskap, foder, strö med mera för att skydda sina fjäderfän.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!