UD håller tyst om nästa Gui Minhai
Den svenske medborgaren Li Zhihui i Stockholm. Foto: Privat


Den svenske medborgaren Li Zhihui greps 2019 på Warszawas flygplats. Han var efterlyst för ”ekonomisk brottslighet” av Interpol sedan 2017 då Meng Hongwei, en kinesisk partikader, var ordförande för det internationella organet.

Att en kinesisk partitopp är ordförande för den viktigaste internationella polisiära organisationen och utfärdar efterlysningar som i grunden är politiska, är något inte många känner till, och så absurt att det kräver en egen avhandling. För ett år sedan dömdes Meng Hongwei själv för mutbrott i Kina till 13 och ett halvt års fängelse. Som högt uppsatt i det kinesiska kommunistpartiet kan man mycket väl förr eller senare själv bli föremål för ”utrensning”.

Får man gissa att det beror på att man inte vill försämra relationen till Kina?

I princip alla i Sverige känner till den svenske medborgaren Gui Minhais situation, och svenska UD:s totala misslyckande med att få ut honom ur kinesisk fångenskap. Li Zhihui riskerar nu att bli nästa Gui Minhai. Han har redan suttit fängslad i 20 månader i en 12 kvadratmeter liten cell i Polen rapporterar den polska TV-kanalen TVN24. Den första frågan som infinner sig är varför vi i Sverige inte fått veta detta tidigare, från svenska UD. Dock är UD experter på så kallad tyst diplomati. Den är så tyst att den inte märks. Får man gissa att det beror på att man inte vill försämra relationen till Kina?

Man undrar ju annars hur det kan vara så svårt att få ut en svensk medborgare från ett annat EU-land. Det låter i bästa fall som en dålig historia, i värsta fall som en dödsdom – just för att Kina är inblandat. Kines-svenska bekanta till Li Zhihui som Epoch Times talat med säger att de befarar att Li Zhihui riskerar döden om han skickas till Kina. ”Ekonomisk brottslighet” är en term som det kinesiska kommunistpartiet ofta använder sig av vad gäller medborgare som är kritiska till partiet. De får ofta långa fängelsestraff och utsätts för systematisk tortyr.

Polsk media rapporterar att Li Zhihui sannolikt kommer överlämnas till Kina redan denna månad.

Jämför UD:s resultatlösa agerande när svenska medborgare hålls fängslade i andra länder med Mike Pompeos twittrande häromdagen. Glädjen han kände över att han tagit hem amerikansk gisslan från länder som Turkiet, Iran och Nordkorea och i farten även likviderat terrorist nummer ett, ISIS ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Självklart ska vi inte jämföra oss med USA, världens enda supermakt, men det är ändå skillnad på att ta hem folk från Nordkorea, Iran och Turkiet jämfört med att ta hem någon från Polen, ett demokratiskt land som dessutom är granne till oss. 

När fallet Li Zhihui nu uppdagades blev jag dessutom kontaktad av en kollega i USA som hävdar att amerikanska folkvalda verkar intresserade av att engagera sig för att få Li Zhihui frisläppt, då man menar att efterlysningen skett på politiska grunder. Någon måste ju göra jobbet.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss