Tyska HD: Föräldrar får ärva flickas Facebook-konto


Tysklands högsta domstol har gett ett föräldrapar rätten till deras avlidna 15-åriga dotters Facebook-konto. Enligt domstolen kan kontot jämställas med en personlig dagbok eller privata brev, och kan i och med det ärvas. Domen anses som ett prejudikat, då det tidigare varit oklart om digitalt innehåll kan ingå i arvet efter en avliden person.

Facebook har vägrat ge föräldrarna åtkomst till kontot och tagit bort det, med hänvisning till att privat digital kommunikation skyddas i tysk lag.

Den 15-åriga flickan dog 2012 efter att ha blivit påkörd av ett tåg i Berlin. Utredningen har inte lyckats reda ut om det var en olycka eller ett självmord. Föräldrarna hoppas att flickans privata meddelanden över Facebook ska bringa klarhet om dödsorsaken. Tågföraren har krävt föräldrarna på skadestånd, som de inte behöver betala om det visar sig ha varit en olycka.

Ett Facebook-konto kan ärvas, anser Tysklands högsta domstol. Foto: Jenny Kane/AP/TT-arkivbild

I dag erbjuder Facebook två möjligheter för att hantera ett konto efter en avliden person: antingen tas det bort eller förvandlas till ett minneskonto, utan access till privata meddelanden.

(TT-AFP)

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen