Två skolor tvingas stänga i Örebro – kopplingar till våldsbejakande extremism
Skolinspektionen har beslutat att stänga två skolor i Örebro. Foto: Eva Sagerfors


Två skolor i Örebro, som ingår i Al-Azhar-stiftelsen, tvingas stänga, meddelar Skolinspektionen. Beslutet grundar sig i att det finns bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen.

De två skolarna som berörs återfinns i Vivalla och Mellringe i Örebro. Beslutet, som börjar gälla den 15 juli, innebär att stiftelsen i staden inte längre får driva skolorna vidare. 

Enligt Skolinspektionen finns det allvarliga brister i Al-Azhar-stiftelsens ägar- och ledningskrets. Detta efter att Säkerhetspolisen bland annat uppgett att det finns kopplingar till våldsbejakande extremism.

En person som har ingått i styrelsen i stiftelsen har rest till Syrien för att ansluta sig till en terrororganisation i samband med konflikten.

I beslutet skriver Skolinspektionen att han ”har ett brett kontaktnät inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Örebro”.

Myndigheten konstaterar att det faktum att han ”getts möjlighet till inflytande över verksamheten har bidragit till att eleverna på Stiftelsens skolor utsätts för allvarliga risker i skolmiljön”.

Han har samtidigt haft inflytande över Al-Azhar-stiftelsens verksamhet. Stiftelsen har medgett att det var ett misstag att välja in honom i styrelsen. Skolinspektionen menar dock att stiftelsen måste ha känt till mannens bakgrund men valde ändå in honom i styrelsen.

Al-Azhar-stiftelsen, som driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i Sverige, har tidigare hamnat i blåsväder. 2019 dömdes fyra tidigare ägare till stiftelsen till flera års fängelse för bland annat bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

I januari beslutade utbildningsnämnden att stiftelsen inte längre får bedriva förskola i de två Stockholmsförorterna Hjulsta och Vällingby.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!