Två anställda på studieförbund misstänks för miljonbedrägeri
Två anställda på ett studieförbund misstänks för miljonbedrägerier. Foto: Epoch Times-arkivbild


Studieförbundet Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV, misstänker att flera miljoner kronor har betalats ut till studiecirklar som aldrig genomfördes. Två anställda har nu blivit polisanmälda för bedrägeri. Det skriver Sydsvenskan.

NBV får i år omkring 150 miljoner kronor från staten för folkbildning. Studieförbundet misstänker att studiecirklar aldrig har genomförts – pengarna ska i stället ha gått till något annat.

I början av året inledde man en utredning. Efter att studieförbundet gjort oanmälda besök – där det bör ha pågått studiecirklar – såg man att lokalerna var tomma.

Folkbildningsrådet, som har tillsyn över och fördelar pengar till studieförbund, fick i maj ett mejl på engelska från en anonym skribent. Denne skriver att NBV i flera år ”ägnat sig åt välstrukturerad korruption av skattebetalarnas pengar”.

På måndagen polisanmälde studieförbundet två anställda som också har blivit avstängda från sin tjänst. Samtidigt har NBV anlitat ett revisionsbolag som ska granska den misstänkta korruptionen.

Åke Marcusson, studieförbundets rektor, säger till Sydsvenskan att de två anställda har haft kontakt med cirka tio föreningar. De har sedan hjälpt föreningarna att ordna en mängd studiecirklar vars bidrag kommer från skattebetalarna. Enligt honom har de ”fabricerat listor, satt i namn och attesterat fel”.

Hur många miljoner som kan kopplas till bedrägerierna vet han inte exakt. Marcusson tror dock att det rör sig om ”väldigt många miljoner i alla fall”. Enligt förbundet handlar det om 23 procent av NBV:s totala verksamhet i Skåne och Blekinge.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.