Tv-jättarnas bevakning av Trump är till 92 procent negativ – och handlar bara om fem ämnen
USA:s president Donald Trump möter reportrar vid Vita huset i augusti 2018. Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times. Arkivbild


De stora amerikanska tv-nyheterna fortsätter att bevaka president Donald Trump på ett extremt negativt och ensidigt sätt, visar en ny undersökning.

TV-jättarna ABC, CBS och NBC:s bevakning har undersökts av Media Research Center (MRC), som har som mål att avslöja den politiska obalansen åt vänster i amerikanska medier. MRC undersökte nästan 2 000 minuter av kvällsnyheterna på de stora nätverken mellan den 1 juni och 30 september, och fann att 92 procent av bevakningen var negativ.

Bedömningen huruvida bevakningen var positiv eller negativ utgick från ”alla utvärderande kommentarer av programledare, reportrar och icke partikällor (såsom väljare eller experter)". Rich Noyes på MRC kallade i en artikel bevakningen för ”den mest fientliga bevakningen av en [amerikansk] president i TV-historien”.

Förutom att bevakningen var överväldigande negativ var den även påtagligt ensidig vad gällde ämnesval.

”Under de senaste fyra månaderna har nästan två tredjedelar av kvällsnyheternas bevakning av Trumps presidentskap fokuserat på bara fem ämnen: Rysslandsutredningen, invandringspolitiken, nomineringen av [Brett] Kavanaugh [till Högsta domstolen], diplomatin med Nordkorea och USA:s relationer med Ryssland”, skriver Noyes.

Ryssland regerar

Utredningen om Ryssland, som leds av Robert Mueller, var det mest rapporterade ämnet.

Mueller undersöker rapporter om rysk inblandning i presidentvalet 2016, och att Trumpkampanjen på något sätt skulle ha samarbetat med ryssarna. Ett dussintal ryssar har hittills åtalats för att ha stört valet, men att Trumps kampanj skulle haft något med det att göra har fortfarande inte styrkts efter mer än två års utredningar.

Till och med ansvariga på CNN, en av de medier som är mest ensidigt negativa till Trump, har fångats på kamera där de medger att Rysslandshistorien saknar grund. CNN-producenten John Bonfield fångades på kamera då han sade att den var ”till största delen trams/skitprat”, och den politiske kommentatorn Van Jones filmades när han sade att den var ”ett enda stort ingenting”.

Det har dock inte hindrat de stora tv-nätverken från att ägna nästan 33 timmar av kvällsnyheterna åt det här sedan Trump svors in, inklusive 342 minuter bara nu under sommaren. 97 procent av den här rapporteringen var negativ mot Trump.

”Nästan ingenting av den har fokuserat på kontroverserna kring Mueller och hans team”, konstaterar Noyes.

Trump har kallat utredningen en illegal ”häxjakt” ledd av ”17 arga demokrater”. De flesta i Muellers team är veteraner från Obama-administrationen, och en majoritet av dem är donatorer till Demokratiska partiet.

Republikaner i kongressen utreder för närvarande huruvida Obama-administrationen använde den här historien om samverkan med Ryssland som en ursäkt för omfattande spionage mot Trumpkampanjen. Justitiedepartementets generalinspektör förväntas offentliggöra resultaten av den här utredningen senare i år.

Den bortglömda gränsen

Nätverkens näst mest bevakade ämne var Trumps invandringspolitik, som man ägnade 308 minuter av (94 procent negativ) bevakning åt. Det allra mesta kom dock i juni. Efter att administrationen krävde att alla vuxna som korsade gränsen illegalt skulle åtalas, separerades tillfälligt uppemot 2 000 barn från sina föräldrar, medan föräldrarna väntade på rättsprocessen.

Nätverken vräkte ut 250 minuters bevakning om detta, men när administrationen beslutade att man skulle hålla separerade familjer tillsammans närhelst det var möjligt, försvann Trumps invandringspolitik nästan helt från nyheterna – 35 minuter i juli, 18 minuter i augusti och bara fem minuter i september.

Kavanaugh

Det som kom i stället var 291 minuter om senatens godkännande av Trumps andra utnämning till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh. Det mesta var negativt, med 83 procent emot Kavanaugh och 82 procent emot Trumpadministrationens hantering av nomineringen.

Trump meddelade nomineringen den 9 juli, men nätverken struntade i stort sett i de följande förhören – bara 32 minuter fram till den 6 september.

Allting förändrades den 13 september när Christine Blasey Fords anklagelser offentliggjordes. Ford hävdade att Kavanaugh hade ofredat henne sexuellt för 32 år sedan, när de båda gick i gymnasiet. Det fanns ingen styrkande bevisning, och hennes vittnesmål inför senaten hade en mängd luckor och motsägelser.

Icke desto mindre ägnade nätverken timme efter timme åt hennes anklagelser, och drog också upp andra helt ostyrkta anklagelser, som att Kavanaugh hade varit medskyldig vid gruppvåldtäkter mot gymnasieelever på 80-talet, som ingen någonsin hade rapporterat om eller pratat om, trots att det enligt uppgift skulle finnas dussintals vitten.

”Det går inte att dra sig till minnes något tillfälle då nätverken gett publicitet åt en allvarligare anklagelse som inte kommit från de rättsvårdande instanserna, eller som åtminstone bekräftats genom journalistiskt arbete”, skriver Noyes.

Det visade sig att den demokratiske senatorn Dianne Feinstein varit medveten om Fords anklagelser i flera månader, men suttit på informationen tills efter att senatsförhören för att godkänna Kavanaugh hållits, vilket tyder på att hon ville fördröja nomineringen.

Precis efter att Kavanaugh godkänts meddelade Fords advokat att hon inte kommer att ta fallet vidare.

Toppmötet med Kim

Längre ner på listan fanns Trumps genombrott i relationerna med Nordkorea. Efter Trumps historiska möte med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un i juni beslutade båda länder att de skulle arbeta tillsammans för att helt få bort kärnvapen från den nordkoreanska halvön.

Efter en del förhållandevis positiv rapportering från toppmötet svängde nätverken till att kritisera Trump för att han inte löst den flera årtionden gamla konflikten snabbt nog. Det här tog upp 179 minuter, vars innehåll var till 90 procent negativt.

Trump sade att han ger frågan så mycket tid som krävs, och pekade ut att den kommunistiska diktaturen slutat med kärnvapen- och robotprov, och i stället regelbundet talar med hans administration.

Toppmötet med Putin

151 minuters bevakning ägnades åt USA:s relationer med Ryssland, varav hela 99 procent var negativt. Det allra mesta handlade om Trumps möte med den ryske presidenten Vladimir Putin den 16 juli.

Medierna menade att Trump inte tillräckligt hårt konfronterat Putin kring inblandningen i presidentvalet.

Ekonomin

Att ekonomin blomstrat under Trumps politik med skattelättnader och avreglering var inget som intresserade TV-bolagen. Bara 14 minuter – 0,7 procent av den totala Trump-bevakningen – handlade om de goda ekonomiska nyheterna. Den bevakningen var dock i gengäld till 89 procent positiv.

Desto mer tid, hela 80 minuter, ägnades åt Trumps arbete för bättre handelsavtal genom införandet av tullar, men här fokuserade man helt på de negativa sidorna, som potentiellt högre kostnader för konsumenter, eller möjliga skador för branscher som är beroende av import. De positiva sidorna, som jobbtillväxt och högre löner för amerikanska arbetare, ägnades föga uppmärksamhet – bevakningen var till 88 procent negativ.