Tusentals undersköterskor i protest
Undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Wiberg lämnar över namninsamlingen från undersköterskeuppropet till socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT


Tusentals undersköterskor samlas i en gemensam protest mot ohållbara arbetsvillkor. Hoppet ligger hos socialministern som fått en rejäl bunt namnunderskrifter med krav på mer resurser.

– Jag hoppas att de lyssnar, säger undersköterskan Elisabeth Özdere-Lycke.

Över 14 000 namnunderskrifter har överlämnats till socialminister Lena Hallengren (S), som gläds åt initiativet eftersom hon anser att äldreomsorgen är en av de allra viktigaste välfärdsfrågorna.

– Men jag hoppas också att det är fler som får ta emot det här eftersom det inte minst är de som driver äldreomsorgen som behöver fundera över vilka arbetsvillkor man ger, säger ministern.

"Välfärden ska prioriteras"

Tillsammans med listan har ett antal krav överlämnats, bland annat bättre arbetsvillkor, arbetstider och högre status för undersköterskor.

Initiativet till upproret drog i gång på Facebook i våras och den utlösande faktorn var att det riktade statsbidraget för ökad bemanning i äldreomsorgen avvecklades.

Enligt Hallengren har det dock inte lett till minskade resurser.

Undersköterskeuppropet manifesterar på Mynttorget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi socialdemokrater är väldigt tydliga med att det är välfärden som ska prioriteras. Fem miljarder årligen under den här mandatperioden är vad vi lovat i valrörelsen, svarar Hallengren.

– Och jag skulle säga att det är just vård och omsorg som kommer få ta del av det här i de allra flesta kommuner.

Med stöd av fackförbundet Kommunal hålls manifestationer under torsdagen i bland annat Stockholm, Jönköping, Tingsryd, Skurup, Tranås, Borlänge och Mariestad.

"Är skrämmande"

Elisabeth Özdere-Lycke, undersköterska på Sabbatsbergsgeriatriken, hoppas på en förändring.

– Framför allt på att vi ska få scheman så att man inte bara sätter sig och gråter efter arbetspassen, säger hon, på plats vid Mynttorget i Stockholm.

– Sedan vore det trevligt att ha en lön där man slipper fundera varje månad på om det räcker eller inte. Det är skrämmande att det fortfarande är så efter 30 år i yrket.

(Malin Jansson/TT)