Tullverket: Marmorskivor innehöll ett ton cannabis
Tullverket hittade marmorskivor som var fyllda med cannabis. Foto: Tullverket


I höstas gjorde Tullverket en annorlunda upptäckt i Göteborgs hamn. Bland ett stort antal pallar med marmorskivor hittades över ett ton cannabisharts till ett värde av över 100 miljoner kronor i missbrukarled. Fem personer åtalas nu för narkotikasmuggling.

Det var i november förra året som Tullverkets inspektörer fattade misstankar efter att 30 pallar med marmorskivor i tre containrar kom in i Sverige från Casablanca i Marocko. Några av skivorna var tjockare än andra varpå man knackade sönder dem och då upptäckte man att de innehöll cannabis.

– När vi bröt isär en av de misstänkta marmorskivorna fanns ett lager med cannabisharts inuti skivorna. Narkotikan var vakuumförpackad och runtom förpackningen fanns ett lager med gips följt av ett marmorliknande material, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst i ett pressmeddelande.

Totalt hittades 1,2 ton cannabis, och enligt Tullverket rör det sig om det största beslaget som någonsin har gjorts i Sverige.

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort. Värdet på den beslagtagna narkotikan beräknar vi till cirka 120 miljoner kronor, säger Bertil Weingarten.

Containrarna skulle fraktas till ett VVS-företag i Kungälv. Tullkriminalen inledde därför spaning på godset. Sedan ändrades leveransadressen till en flyttfirma i Kinna. Där gjorde man ett tillslag varpå man grep tre av ägarna till företagen. Därefter greps ytterligare två personer som hanterade delar av den smugglade narkotikan.

De tre ägarna åtalas av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling. De två andra står åtalade för narkotikabrott.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.