Trump skriver på presidentorder för att skydda nyfödda
Mycket för tidigt födda eller födda med handikapp ska få rätt till vård
President Donald Trump vid ett valmöte på Newport News/Williamsburg International Airport, Virginia, USA, den 25 september, 2020. Foto: Drew Angerer/Getty Images


På fredagen skrev president Donald Trump under en presidentorder till skydd för nyföddas rättigheter. Det gäller barn som antingen är mycket för tidigt födda eller födda med handikapp.

USA har ett flertal lagar som säkerställer att nyfödda barn får fullvärdig vård. Presidenten säger dock att en del vårdgivare fortfarande nekar att vårda nyfödda med långvariga handikapp och de som fötts extremt mycket för tidigt.

“Trots de här lagarna vägrar en del sjukhus att ge den medicinska undersökning och stabiliserande behandling som krävs, eller ger inte potentiellt livräddande behandling till extremt prematura eller handikappade spädbarn, även när föräldrar ber om sådan behandling”, säger presidentordern.

“Aktiv behandling av extremt prematura spädbarn har dock visats förbättra deras överlevnadstal. Och att neka sådan behandling, eller att avråda föräldrar från att söka sådan behandling till deras barn, undervärderar de här barnens liv och kan vara ett brott mot nationell lag.”

President Donald Trump vid ett valmöte på Newport News/Williamsburg International Airport, Virginia, USA, den 25 september, 2020. Foto: Drew Angerer/Getty Images

– Jag kommer alltid att skydda religionens och bönens livsviktiga roll i det amerikanska samhället, och jag kommer alltid att försvara den heliga rätten till liv, sade Trump när han tillkännagav ordern den 21 september.

– Det här är vår oantastliga, moraliska skyldighet. Vi ökar också den nationella finansieringen av neonatalforskning för att säkerställa att varje barn har den allra bästa chansen att växa och må bra, tillade han.

Ordern riktas till hälsominister Alex Azar. Ministern är ålagd att se till att alla under myndighetens jurisdiktion är medvetna om ansvaret gentemot spädbarn och nyfödda. Han ska också göra vad som krävs för att se till att föräldrar inte olagligen avråds från medicinsk vård till spädbarnen enbart på grund av deras handikapp.

Ordern “Skydd för sårbara nyfödda och spädbarn” fick ett varmt mottagande av republikaner och pro-life-grupper.

“[Jag] kunde inte vara mer stolt över [presidenten] för agerandet för att en gång för alla sätta stopp för barnamord. Tack vare den här presidenten kommer nu miljontals ofödda barn att ha en chans till livet”, skrev Doug Collins, republikan, på Twitter när Trump hade meddelat ordern.

Ämnet att förse spädbarn med medicinsk vård fick nationell uppmärksamhet efter att guvernören Ralph Northam, demokrat, tog upp möjligheten att mamman tillsammans med en läkare skulle kunna ha ett samtal om en nyfödds öde efter födseln. Trump lyfte Northams ståndpunkt i frågan under ett valmöte i Virginia senare på fredagen.

Följ Ivan på Twitter: @ivanpentchoukov

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.