Trump samlar följare återigen

USA:s förre president Donald Trump anländer till mötet i Sarasota i Florida den 3 juli 2021. Foto: Eva Marie Uzcategui/Getty Images


USA:s förre president Donald Trump varnade under sitt tredje ”Save America”-möte för att amerikaner inte längre har yttrandefrihet. Han beskrev ett system av censur inom media och på nätet som bara presenterar det demokratiska partiets politiska röst.

– Vi har ett valsystem som verkligen är sjukt, det måste ändras, sade den fyrtiofemte presidenten till tusentals supportrar som samlats i Robarts Arena i Sarasota, Florida.

– Kom ihåg det här, det är inte jag som försöker underminera amerikansk demokrati, sade Trump och syftade på uttalanden från demokrater och rapportering i massmedier.

– Jag försöker rädda den amerikanska demokratin.

”De ändrade reglerna”

Klimatet mellan demokrater och republikaner har hårdnat sedan valet 2020. Trump står fast vid att han inte vill ge upp och väntar på en oberoende omräkning i Arizonas Maricopa County. Ytterligare omräkningar förväntas följa i fler jurisdiktioner, delstater och countys.

– Vi kan inte låta dem ta vår yttrandefrihet för att på så sätt hindra oss från att prata om riggade val. Annars har du … det är kommunism. Det är så de gör i kommunistländer, du har ingen röst, sade Trump.

Kommunist- och socialistländer som Kuba och Venezuela är fast i upprepade cykler av ifrågasatta val, med delade befolkningar som erkänner två olika statschefer och där båda sidor anklagar den andra för valfusk.

– Demokraterna använde covid för att fuska. De ändrade reglerna i nyckelstater, utan stöd i lagen. De stal rösterna, fortsatte Trump.

– De avskaffade krav på hur underskrifter kontrolleras, skapade ett omfattande system för medier och censur av sina motståndare online, och gjorde allt de kunde för att möjliggöra valfusk på samma sätt som du gör i tredje världen. Det var det som hände i det här valet. 

”Vi överraskade dem 2016”

Trump nämnde särskilt “Right Side Broadcasting Network” (RSBN), som stängdes ner från Youtube en timme innan det skulle livestreama Trumps tal. Avstängningen från plattformen varar i en vecka. RSBN har streamat Trumps offentliga framträdanden sedan juli 2015. Efter avstängningen flyttade RSBN till videoplattformen Rumble för att kunna streama mötet.

Den förre presidenten nämnde också hur miljardärer som sympatiserar med demokraterna finansierade valurnor för röstsedlar under valet 2020. Trump tog upp Facebook, och hänvisade till rapporter som visar att Facebooks vd Mark Zuckerberg och hans hustru delfinansierade en organisation som slussade 350 miljoner dollar till närmare 2 500 valarbetare i 48 stater, inklusive District of Columbia, vilket kan ha höjt valdeltagandet för dem som röstar på demokraterna.

Trump sade att han kommer fortsätta arbeta för att hjälpa till att säkra stödet för ”republikanerna eller MAGA [Make America Great Again]” i de kommande valen 2022, med målet att ta tillbaka representanthuset och senaten.

För att göra det krävs åtgärder för att återfå väljarnas förtroende för, och transparensen i, det amerikanska valsystemet, sade ex-presidenten.

– Vi överraskade dem 2016. Sedan dess har de jobbat i fyra år för att se till att det inte händer igen, sade Trump om demokraterna.

Trump: Ingen yttrandefrihet

Han ifrågasatte återigen president Joe Bidens rösträkning och säger att det är svårt att tro att Biden fick fler röster från svarta människor än president Barack Obama. Trump sade att liksom mycket annat av det han sagt, inklusive teorin om att coronaviruset läckt från ett labb i Wuhan och hans policys gällande gränsen mot Mexiko, kommer hans påståenden om ett ”riggat val” visa sig vara sanna.

– Jag undrar vad jag kommer ha rätt om härnäst. Kanske är det valet, sade Trump.

Trump sade att republikaner runt om i landet nu enas kring att säkerställa riktigheten i framtida val genom att driva igenom lagstiftning som kräver att den som röstar visar upp ID, genomgående kontroll av underskrifter, bekräftat medborgarskap, säkerställd hantering av inlämnade röstsedlar samt att röstlängderna är uppdaterade och aktuella.

– Alltså innan valet, inte efter valet, tillade Trump i sin kritik mot demokraternas åtgärder i samband med valet 2020, vilka enligt Trump minskat säkerheten i röstsystemet under förevändningen att fler människor måste ges möjlighet att rösta hemifrån under pandemin.

Trump sade vidare att ”republikanerna kommer att återupprätta yttrandefriheten i USA igen, något vi nu inte har”.

Stor publik

En stor publik Trump-supportrar hade samlats för tillställningen under natten och blev kvar under Trumps tal trots ett åskoväder som drog in före stormen Elsa. Trump anmärkte att om amerikanska medborgare hade tilltro till röstresultatet 2020 skulle inte så många komma på hans möten.

– Om vi förlorade valet … hade jag inte haft en så stor publik, och som dessutom stannar i stormen.

Han avfärdade också försök av åklagare i New York att väcka åtal mot hans företag, Trump Organization, och dess ekonomidirektör, Allen Weisselberg, för påstådda obeskattade jobbförmåner.

– Det här är att utnyttja rättssystemet, det är en hemsk sak, sade Trump om åklagarnas försök och ställde det mot fall av mord och trafficking som inte följs upp ordentligt. Weisselberg har nekat till anklagelserna.

Floridas guvernör, Ron DeSantis, deltog inte i mötet då han var kvar i södra Florida för att övervaka räddningsarbetet i det kollapsade lägenhetskomplexet och förbereda inför orkanen Elsa, rapporterade lokala medier.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Politiseringen av medier

Flera sociala medier har stängt Trumps konton eller begränsat möjligheten att skriva om Trump. Även konservativa nyhetskanaler har stängts eller fått tittarsiffror ändrade på Youtube. Konton har även stängts ner på andra plattformar. 

Många konservativa mediekanaler har nu sökt sig till nya plattformar som Parler och Rumble. Även dessa plattformar har blockerats av Apples App Store och Google Play.

Amazon har hotat att slänga ut Parler från sin servertjänst AWS. 

Mellan 2009 och 2015, under Obamas tid som president, hoppade 245 anställda mellan jobb på Google och myndighetsjobb i Washington, varav 51 jobbyten var direkt mellan Vita huset och Google. 

Källa: The Intercept