Trump om Rysslandsutredningen: ”Vi tar hand om alltihop efter valet”
Administrationen ska "ta hand om" de som var inblandade i utredningen av valkampanjen 2016
USA:s president Donald Trump håller ett valmöte vid Orlando Sanford International Airport, Florida, den 12 oktober 2020. Foto: Saul Loeb/AFP via Getty Images


Under ett valmöte i Florida på måndagen sade president Donald Trump att hans administration efter valet kommer att ”ta hand om” de som var inblandade i utredningen av hans valkampanj 2016.

– Vi kommer att ta hand om alltihop efter valet. Vi tog dem på bar gärning. Dåliga människor – skurkaktiga Hillary – och förresten, Obama och Biden visste om allt som hände. Ifall ni undrade, sade Trump.

– Vi tar hand om det efter valet … men det ger er ytterligare en anledning att gå och rösta. Vi måste komma in för om vi inte gör det så kommer de bara att sopa det under mattan, tillade han.

Rysslandsutredningen

Obamaadministrationens FBI öppnade en utredning av Trumpkampanjen i juli 2016 baserat på en teori om att en eller flera kampanjassistenter skulle ha koordinerat en hackning av Demokraternas partiorganisation (DNC) med Ryssland. Efter ungefär tio månader tog den dåvarande särskilde åklagaren Robert Mueller över utredningen. Slutsatsen var att man inte hittade några bevis för koordinering mellan kampanjen och Ryssland.

FBI använde ett antal spionmetoder under utredningen, däribland spioner som riktade in sig på kampanjassistenter och en order om en inkräktande lag, Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), mot Trumps tidigare kampanjrådgivare Carter Page. FBI använde en dossier för insamling av information av motståndaren, finansierad av Clintonkampanjen, som bevis för att säkra ordern. Man avslöjade dock inte att Trumps valopponent betalade för dokumentet.

En före detta brittisk spion, Christopher Steele, betalade en misstänkt Washington-baserad rysk spion, Igor Danchenko, som nyckelkälla till många av de huvudsakliga punkterna i dossiern. Danchenko sade senare till FBI att Steele tog rykten och fylleprat som han förde vidare och presenterade ohållbara påståenden som trovärdiga fakta.

FBI:s utredning, som går under kodnamnet ”Crossfire Hurricane” har genomgått intensiv fingranskning av kongressen, justitiedepartementets generalinspektör och nu kriminalinspektionen ledd av juridiska ombudet John Durham. Kevin Clinesmith, som var FBI:s huvudsakliga juridiska ombud för Robert Mueller, erkände sig i augusti skyldig till Durhams anklagelse om ett falskt uttalande. Clinesmith erkände att han hade förfalskat ett e-mail som en del av processen att få en förnyad FISA-order mot Page.

"De har försökt få bort oss i fyra år"

Trump har länge hävdat att Obamaadministrationen använde FBI som ett vapen mot hans kampanj, och har kallat satsningen, som fortsatte långt efter valet, för ett kuppförsök.

– De spionerade på vår kampanj och försökte olagligen få bort en lagligt insvuren administration. De försökte innan fakta. De försökte efter fakta, sade Trump i Florida.

– Och sedan säger de ”går du med på ett vänskapligt maktskifte?” De har försökt få bort oss i fyra år.

Följ Ivan på Twitter: @ivanpentchoukov

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.