Trump föreslår tullavgifter för att straffa Peking för pandemin
USA:s president Donald Trump talar i vita huset, Washington D.C. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times-arkivbild


President Trump vill skärpa hållningen till Kina ytterligare och föreslog den 30 april att lägga nya tullavgifter på den kinesiska regimen. USA fokuserar även på att undersöka KKP-virusets ursprung och Pekings roll i spridningen.

USA skrev i januari på ett handelsavtal med Kina, men nu är läget annorlunda sedan virussmittan spridits över världen.

– Vi skrev ett handelsavtal där de ska köpa, och de har köpt mycket. Men det har blivit sekundärt nu mot vad som hände med viruset. Virussituationen är helt enkelt inte acceptabel, sade Trump till reportrar på torsdag kväll.

– Det kom ut från Kina. Och vad vi gör nu … är att ta reda på hur det kom ut. Vi borde ha svaret på det inom en inte alltför lång framtid. Och det kommer att avgöra till stor del hur jag känner inför Kina, fortsatte han.

På frågan om USA kunde stoppa sina skuldförbindelser som ett sätt att straffa regimen, sade Trump:

– Jag kan göra det på ett annat sätt. Jag kan göra samma sak, men till och med för mer pengar, bara genom att sätta tullavgifter. Så, jag behöver inte göra det.

Presidenten avböjde att säga att han skulle hålla den kinesiska ledaren Xi Jinping ansvarig för felinformationen kring virusets ursprung, men tillade att ”det [viruset] kom ut från Kina och det kunde ha stoppats. Och jag önskar att de hade stoppat det.”

Trump har tidigare sagt till Reuters att den kinesiska regimen ”kommer att göra allt de kan” för att få honom att förlora omvalet i november. Han tillade också att Peking gärna ville se hans motståndare, demokraten Joe Biden, vinna, i syfte att lätta på pressen på handel och i andra frågor.

Ett allt större antal länder har efterfrågat ökad transparens från regimen, och en undersökning av Pekings hantering av utbrottet. Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, sade den 1 maj att hon stöder en utredning av KKP-virusets ursprung och vill att Peking samarbetar i den.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi.

Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.