Transportstyrelsen tvingas förlänga hårt kritiserat it-avtal
Det var efter it-skandalen på Transportstyrelsen som regeringen beslutade att erbjuda ett statligt alternativ till de myndigheter där utkontraktering av it-driften inte var lämplig. Foto:Erik Simander/TT/ Arkivbild.


Transportstyrelsen kan tvingas förlänga det kritiserade avtalet med it-leverantören IBM, rapporterar P4 Östergötland.

– Här måste man verkligen göra sina säkerhetsanalyser ordentligt, säger Nina Odermalm Schei vid Säpo till TT.

Avtalet, som ledde till den så kallade it-skandalen, går ut om två år och Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att upprätta ett statligt alternativ till de myndigheter där utkontrakteringen av it-driften inte är lämplig. Men myndigheten hävdar att den behöver minst fyra års förberedelse.

– Som professionell it-människa anser jag att det inte går att ta över en sån verksamhet på två år. Inte för oss, säger Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan, till radion.

Anders Ygeman fick avgå som inrikesminister i samband den ommöblering av regeringen som skedde efter IT-skandalen. Foto: TT-arkivbild.

Enligt P4 Östergötland ser Transportstyrelsen nu inga andra alternativ än att förlänga avtalet.

En ny lagstiftning från 1 april innebär att Transportstyrelsen behöver ett godkännande från Säkerhetspolisen (Säpo) för att kunna ingå nya avtal om utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet. Men eftersom avtalet med IBM ingicks innan lagstiftningen trätt i kraft omfattas det inte av den nya så kallade samrådsskyldigheten, förklarar Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

– Det innebär att myndigheten har ett ännu större ansvar att fatta lämpliga beslut. Här måste man verkligen göra sina säkerhetsanalyser ordentligt, säger hon till TT.

(TT)