Tranbär för hälsan – så gör de nytta
Tranbär växer på revor med små gröna blad i fuktig mark. Foto: Eva Sagerfors


Kanske är det i samband med en urinvägsinfektion som de flesta kommer i kontakt med tranbär för hälsans skull. De näringsrika bären har flera goda effekter på oss och de är nu mogna att plocka i naturen. Tranbär finns även att köpa i olika former.

Tranbär är en delikatess som gelé eller i likör, men tranbär har också använts länge inom folkmedicinen mot urinvägsinfektioner. De enkla och naturliga sätten att få ordning på hälsan kan ofta vara de bästa.

Mot urinvägsbesvär

En del som har återkommande urinvägsinfektioner ser till att alltid ha ett par förpackningar tranbärsjuice hemma. När de känner igen symptomen dricker de juicen och kan få infektionen att vända.

När det gäller urinvägsinfektioner skriver sjukvårdsrådgivningen 1177.se att om man är kvinna, är säker på att det är urinvägsinfektion och man inte är gravid så går det bra att behandla sig själv i en vecka så länge man inte lider av allvarliga besvär. De rekommenderar att dricka mycket vatten och att se till att blåsan töms ordentligt varje gång.

Användning av antibiotika tar inte bara död på de oönskade bakterierna utan slår också ut den naturliga bakteriefloran, vilket kan leda till att man lättare får nya urinvägsinfektioner, enligt 1177.se. Kan man få en begynnande urinvägsinfektion att vända på annat sätt så är det bra.

Det pågår fortlöpande forskning på hur tranbär i olika former kan påverka urinvägsinfektioner. Kan de förebygga infektioner eller är det när symptomen sätter in som de kan göra nytta? Det finns resultat som visar att de har verkan både genom att förebygga och när infektionen börjar kännas.

Enligt forskning är det inte bara C-vitaminerna i bären som hjälper kroppen att bli av med bakterierna som orsakat infektionen. Ofta är det E coli-bakterier som ger urinvägsinfektionen. De har hårliknande utskott som de använder för att klistra sig fast med vid väggarna i urinröret där de kan föröka sig. I tranbärsjuicen finns ett ämne som hindrar dem från att klistra sig fast.

Tranbärsjuicen gör det också lättare att skölja ut bakterierna eftersom den ger en oljeeffekt på insidan av urinblåsan.

Tidigt på sommaren kan man se de små rosa tranbärsblommorna i mossan. Foto: Eva Sagerfors

De flesta kan vänja sig vid den syrliga smaken på juicen, men det finns även kapslar och pulver som alternativ. Enligt forskning har tranbärspulver visat sig vara effektiv mot en bakterie, Proteum mirabilis, som är vanlig vid urinvägsinfektion.

Även torkade och sötade tranbär kan ha effekt mot urinvägsinfektion. I en studie fick kvinnor som hade lätt för att få urinvägsinfektion äta torkade tranbär i förebyggande syfte dagligen under två veckor. Resultatet visade att bären kan minska risken att få urinvägsinfektioner.

Näringsrik

Tranbär innehåller 10 mg C-vitamin per 100 g bär, 0,7 mg järn och 2 mikrogram folat. Dessutom innehåller de alla essentiella aminosyror. Den drickfärdiga tranbärsjuicen innehåller enligt Livsmedelsverket ungefär lika mycket C-vitamin, men saknar folat och mängden järn är betydligt mindre.

Särskilt de som är gravida brukar rekommenderas folat och extra järn, vilket finns i tranbären.

För att bli av med bakterieinfektioner är det bra att undvika socker så mycket som möjligt. Vill man dricka tranbärsjuice från affären är det därför klokt att undvika fabrikat med tillsatt socker. Vill man ha en sötare smak kan man tillsätta pulver från stevia, en växt som smakar sött.

Andra hälsoeffekter

Att regelbundet dricka tranbärsjuice kan vara bra för hjärtat, eftersom det är naturligt blodtryckssänkande. Tranbär är rika på antioxidanter, som bland annat har kopplats till lägre blodtryck. Även växtflavonoider i bären har visat sig kunna minska risken för hjärtkärlsjukdomar i epidemiologiska studier.

Enligt en ny studie kan tranbärsjuice också ha en positiv effekt vid ledgångsreumatism.

Plocka bär

Tranbär växer i nästan hela Sverige, men är mindre vanliga i fjälltrakterna. På Öland och Gotland är de sällsynta. De växer i fuktiga marker, som kärr och myrar, oftast i vitmossa.

Man kan plocka litervis med tranbär och förvara antingen i frysen eller som torkade. Bären blir sötare i smaken om de får frysa, antingen genom att invänta frosten eller genom att man lägger dem i frysen.

När man går ut i naturen och plockar det man vill ha, tar hem det och tar hand om det, då skickar man signaler till hjärnan om läkande.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli berättar om en fördel med att plocka sin egen medicin: när man går ut i naturen och plockar det man vill ha, tar hem det och tar hand om det, då skickar man signaler till hjärnan om läkande.

– Man gör något mycket påtagligt för att ta hand om sig själv, för att komma tillrätta med sina olika behov och krämpor. De där bilderna är en viktig del av läkningsprocessen. Jag talar om för mig själv med varenda sådan bild: ”Jag vill ha en bra hälsa”, säger hon till Epoch Times.

Studier har också visat att vistelse i naturen är läkande både för kropp och själ. Så kan man ta sig ut och plocka bara en del av sin medicin eller sitt kosttillskott, så har man redan vunnit en del.

Tranbärsjuice

I livsmedelsbutikerna finns tranbärsjuice både som koncentrat och i drickfärdig blandning. De flesta innehåller tillsatt socker, 5-10 procent, medan någon är sötad med äppeljuice. Det finns också en lightdryck som är sötad med syntetiska sötningsmedel som är godkända av Livsmedelsverket. I hälsokostaffären finns helt osötad tranbärsjuice.

Det finns flera märken som säljer tranbärsjuice i livsmedelsaffären. Titta på innehållsförteckningen för att få det du vill ha. Foto: Eva Sagerfors

De torkade tranbären som finns i butiken smakar som godis på grund av det tillsatta sockret. De gör sig bra i frukost och bakning.

 

Han tycker polisen ska ta av honom handklovarna, och får som han vill – men han ändrar sig snabbt

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?