Tigrar äter inte människor med rent samvete
Gamla kinesiska berättelser
Enligt gamla legender kan du känna dig säker när du möter en tiger om du har rent samvete.


De här gamla kinesiska folksagorna låter oss se tigern i ett nytt ljus. Den första är ursprungligen berättad av en person som hade en förstahandsupplevelse av ett möte med en tiger, och har sedan förts vidare.

Kanske det ses som normalt att en tiger attackerar och äter människor. Men huruvida en tiger äter en människa eller inte beror faktiskt på om den är en person med dygd eller ej. Enligt legenderna äter tigrar faktiskt inte människor. De äter bara djur. Människor som blivit slukade av tigrar är bestar i människoskepnad. Här finns också historien om hur en tiger gör gentjänster efter att ha fått hjälp av en människa.

Ett möte med den gudomliga tigern

Det var en gång en gammal kvinna som kallades madam Zhang som anställde en annan äldre dam som kokerska. Kokerskan kom från Fangshan och bodde i de västra bergen.

En dag berättade kokerskan en historia om en man som bodde i hennes hemby. Mannen bar efternamnet Li och han tänkte söka jobb utanför hemmet för att försörja familjen.

Li hade aldrig varit utanför hembyn tidigare, och inte långt efter att han givit sig iväg gick han vilse. Det började bli mörkt och natten föll snabbt. Li befann sig på ett okänt berg och visste inte åt vilket håll han skulle gå. Han bestämde sig för att sätta sig under ett träd och vänta till det blev ljust innan han fortsatte.

Helt plötsligt kom någon fram bland träden följd av tre eller fyra andra. De var vildsinta, välbyggda varelser. Li som växt upp på landsbygden hade hört de äldre prata både om Bergsguden och demoner. Han visste att dessa varelser inte var människor. Men det fanns ingen möjlighet att fly. Istället knäböjde han, bugade och berättade om sin belägenhet.

Gruppens ledare sade till LI: ”Oroa dig inte vi kommer inte att göra dig illa. Jag är den gudomliga tigern som ansvarar för tigrar. Jag är här idag för att fördela mat åt dem. Inom kort kommer de att sluka en person. Behåll den dödes kläder när tigrarna har gått så kommer du att kunna försörja dig.”

Den gudomliga tigern gömde Li på ett undanskymt ställe och sade åt honom att inte ge ett ljud ifrån sig.

Sedan gav den gudomliga tigern till ett högt vrål och tigrarna hoppade ut ur buskarna en efter en och samlades på ett öppet område. Den gudomliga tigern gav instruktioner till de andra tigrarna. Li lyssnade men förstod inte språket han använde. Tigrarna sprang iväg åt olika håll och lämnade en tiger kvar som lurande i ett buskage.

Efter en stund passerade en man med ett ok på axlarna genom skogen. Tigern gjorde ett utfall mot honom men vände snabbt och sprang åt andra hållet.

Strax efter kom en kvinna gående. Tigern anföll och slukade henne i ett nafs. Den gudomliga tigern kom fram och plockade upp kvinnans kläder och några silvermynt. Den gudomliga tigern räckte över pengarna till Li och förklarade varför tigrar bara åt vissa människor.

Han sade: ”Faktiskt äter inte tigrar människor. De äter bara djur. De som blir slukade är bestar i mänsklig skepnad. Folk med rent samvete har en gloria över huvudet vilket tigrarna undviker. Onda människor har ingen gloria över huvudet och skiljer sig inte från djuren. Alltså har tigern ingen anledning att inte äta dem.”

Den gudomliga tigern fortsatte att berätta om de två personer som passerat genom skogen. ”Den första mannen kunde ha varit en best, men när han kommer över mat kommer han att ge den till sin svägerska som är änka och hennes faderlösa barn. Glorian över hans huvud var ganska liten. Tigern såg den inte först, och det var därför den gjorde ett utfall mot honom.”

”Kvinnan som kom hade övergett sin make och dotter och rymt med en annan man. Hon misshandlade mannens son och tog hans pengar för att ge till sin tidigare mans dotter. Silvermynten hon hade på sig var de stulna pengarna. Hon hade inte längre någon gloria över sitt huvud på grund av sina ogudaktiga gärningar. När tigern såg att hon inte längre var mänsklig slukade den henne.”

Den gudomliga tigern fortsatte med att förklara varför han ville hjälpa Li. ”Att du sprang på mig var inte för att du bad på dina bara knän utan tack vare att du behandlat din styvmor väl. Glorian över ditt huvud är över en fot hög. Det var anledningen till att jag samlade tigrarna för att hjälpa dig. Gör fler goda gärningar och du kommer att bli belönad med ännu mer lycka och tur.

Sedan visade den gudomliga tigern i vilken riktning Li skulle gå för att komma hem igen. Det tog honom en dag och en natt att nå fram till hemmet.

När han kom hem berättade han hela historien i detalj för sin släkting som var den gamla kokerskans far. Han berättade också om sin upplevelse för andra och påminde dem att avhålla sig från att göra dåliga gärningar.

Illustration av Sun MIngguo/The Epoch Times

En tiger visar sin tacksamhet

I den gamla folkloren finns även många historier om tigrar som återbetalar godhet. I en by som kallas  Loyal Tiger Ditch i Jidong (nuvarande Hebeiprovinsen) berättas än idag en historia om en lojal tiger.

Den här legenden är från Liaodynastin (907–1125) och handlar om en änka och hennes son. Modern vävde och tvättade för att försörja sig och sin lilla son, Wang Yi. De hade det svårt och det var med nöd och näppe de fick ihop till sitt levebröd. När Wang Yi blev större arbetade han som vedhuggare för att bidra till försörjningen.

En dag när Wang Yi var i skogen för att hugga ved stötte han ihop med en tiger. Han blev skräckslagen men tigern visade inga tecken på att anfalla honom. Istället försökte den på alla sätt visa Wang Yi sin mun. Det verkade som den behövde hjälp med något.

Wang Yi tittade närmare och såg ett ben som stack ut från tigerns mun. Wang Yi tog tag i benet och drog allt vad han orkade tills han hade dragit ut benet. Tigern var räddad.

Efter att tigern fått hjälp kunde den jaga igen och ofta gav den bytet till Wang Yi. De åt en del av köttet och sålde resten så de kunde köpa ris och andra nödvändigheter. Livet blev lättare för Wang Yi och hans mor tack vare den tacksamma tigerns hjälp.