loading



Foto: Alex Vans-Colina
Foto: Alex Vans-Colina
Blogg

Tia Jumbe: Så skyddar du dig mot förkylning!

Tia Jumbe

Det är förkylningstider. Många har redan däckat och resten går antingen runt och hostar eller är rädd för att bli smittade (känns det som). Så här kan du stärka ditt immunförsvar och skydda dig mot förkylning! 

Du kan stärka immunförsvaret på flera olika sätt, ayurveda är ju en holistisk hälsolära (det är ju det vi ÄLSKAR med ayurveda!). Livsstilen är alltså enormt viktig när vi vill boosta vår hälsa.

Inom ayurveda säger vi ju också att all sjukdom börjar i matsmältningen, eftersom det är där vi endera får i oss den näring vi behöver – eller inte! Och om vi av någon anledning inte kan absorbera näringen ur kosten, om maten inte är tillräckligt näringsrik eller om vår matsmältning inte fungerar tillräckligt bra, så påverkas vårt immunförsvar negativt.

Så här stärker du immunförsvaret och håller förkylningen borta.

1. Ät immunstärkande mat. 

Mat som boostar immunsystemet är färsk, ekologisk och lättsmält mat. Gärna förstås kitchari (mungbönsgryta) eller andra maträtter med mungbönslinser, som är både näringsrika och lättsmälta.

2. Undvik hårdsmält mat. 

Hårt processad mat, mat med tillsatser, oekologisk, fryst, konserverad eller färdig mat är svårhanterlig för matsmältningen. Även matrester räknas till hårdsmält mat.

3. Undvik stress. 

Stress bryter ner immunförsvaret. Det är överhuvudtaget omöjligt att vara i balans när man är stressad, så gör det du kan för att stressa mindre. Se till att du får ordentligt med återhämtning, tid varje dag då du INTE tänker på allt du har att göra.

4. Sov och ät på regelbundna tider. 

Att varje dag äta och sova på olika tider påverkar kroppsrytmen och matsmältningen negativt, vilket i sin tur försvagar immunförsvaret.

Att göra te av ingefärarot är effektivt mot förkylning.

Ingefära bäst mot förkylning

Det finns också så kallade köksråd som du kan ta till för att boosta immunförsvaret, och kryddor som är extra bra eftersom de gynnar matsmältningen och därmed immunförsvaret. Här hittar du några idéer:

Drick ingefära – färsk. 

Den bästa hjälpen mot förkylning är ingefära! Om du känner förkylningen hovra omkring dig: drick ingefära-te! Ingefära-te är skivor av färsk ingefära som fått koka en kvart i vatten. Sila eventuellt av och drick vattnet. Om du vill söta med lite honung får du låta det svalna till fingerljummet så att inte honungen förstörs.

Drick ingefära – torkad. 

Ännu ett recept som jagar förkylningen på flykt. Blanda 2 delar torkad, malen ingefära, 3 delar kanel och 1 nypa kardemumma i en burk. Låt 1 tsk av blandningen småkoka i 2,5 dl vatten, 10-15 minuter. Låt svalna till fingerljummet och smaksätt med 0,5-1 tsk honung. Det här receptet kommer från Vasant Lads bok The Complete book of Ayurvedic Home Remedies.

Krydda dig frisk! 

Laga mat med kryddor som spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära och svartpeppar som stimulerar matsmältningen och därmed gynnar immunförsvaret.

Två effektiva kosttillskott

Slutligen kan du förstås stärka immunförsvaret extra med hjälp av kosttillskott. Här är två av ayurvedas fina örter som bland annat har effekten att de stärker immunförsvaret:

– Amalaki 

Amalaki är ett C-vitaminrikt litet bär som stärker matsmältningen och immunförsvaret.

– Moringa

Det snabbväxande trädet Moringa är näringsrikt från topp till tå, så att säga, men det är bladen som torkas och mals till det pulver vi tar tillskott av här hemma. Moringa är en kraftfull antioxidant som bland annat stärker immunförsvaret.

Så, mina vänner, nu hoppas jag att ni alla håller er friska hela resten av hösten och även in i vintern. Om vi tar hand om oss så kan vi ju slippa de jobbiga influensorna! I min webbutik hittar du de örter och torra kryddor som jag nämner i inlägget, om det är läge att inhandla! <3

All kärlek,

Tia <3

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.  

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Foto: Alex Vans-Colina
Foto: Alex Vans-Colina
Blogg

Tia Jumbe: Så skyddar du dig mot förkylning!

Tia Jumbe

Det är förkylningstider. Många har redan däckat och resten går antingen runt och hostar eller är rädd för att bli smittade (känns det som). Så här kan du stärka ditt immunförsvar och skydda dig mot förkylning! 

Du kan stärka immunförsvaret på flera olika sätt, ayurveda är ju en holistisk hälsolära (det är ju det vi ÄLSKAR med ayurveda!). Livsstilen är alltså enormt viktig när vi vill boosta vår hälsa.

Inom ayurveda säger vi ju också att all sjukdom börjar i matsmältningen, eftersom det är där vi endera får i oss den näring vi behöver – eller inte! Och om vi av någon anledning inte kan absorbera näringen ur kosten, om maten inte är tillräckligt näringsrik eller om vår matsmältning inte fungerar tillräckligt bra, så påverkas vårt immunförsvar negativt.

Så här stärker du immunförsvaret och håller förkylningen borta.

1. Ät immunstärkande mat. 

Mat som boostar immunsystemet är färsk, ekologisk och lättsmält mat. Gärna förstås kitchari (mungbönsgryta) eller andra maträtter med mungbönslinser, som är både näringsrika och lättsmälta.

2. Undvik hårdsmält mat. 

Hårt processad mat, mat med tillsatser, oekologisk, fryst, konserverad eller färdig mat är svårhanterlig för matsmältningen. Även matrester räknas till hårdsmält mat.

3. Undvik stress. 

Stress bryter ner immunförsvaret. Det är överhuvudtaget omöjligt att vara i balans när man är stressad, så gör det du kan för att stressa mindre. Se till att du får ordentligt med återhämtning, tid varje dag då du INTE tänker på allt du har att göra.

4. Sov och ät på regelbundna tider. 

Att varje dag äta och sova på olika tider påverkar kroppsrytmen och matsmältningen negativt, vilket i sin tur försvagar immunförsvaret.

Att göra te av ingefärarot är effektivt mot förkylning.

Ingefära bäst mot förkylning

Det finns också så kallade köksråd som du kan ta till för att boosta immunförsvaret, och kryddor som är extra bra eftersom de gynnar matsmältningen och därmed immunförsvaret. Här hittar du några idéer:

Drick ingefära – färsk. 

Den bästa hjälpen mot förkylning är ingefära! Om du känner förkylningen hovra omkring dig: drick ingefära-te! Ingefära-te är skivor av färsk ingefära som fått koka en kvart i vatten. Sila eventuellt av och drick vattnet. Om du vill söta med lite honung får du låta det svalna till fingerljummet så att inte honungen förstörs.

Drick ingefära – torkad. 

Ännu ett recept som jagar förkylningen på flykt. Blanda 2 delar torkad, malen ingefära, 3 delar kanel och 1 nypa kardemumma i en burk. Låt 1 tsk av blandningen småkoka i 2,5 dl vatten, 10-15 minuter. Låt svalna till fingerljummet och smaksätt med 0,5-1 tsk honung. Det här receptet kommer från Vasant Lads bok The Complete book of Ayurvedic Home Remedies.

Krydda dig frisk! 

Laga mat med kryddor som spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära och svartpeppar som stimulerar matsmältningen och därmed gynnar immunförsvaret.

Två effektiva kosttillskott

Slutligen kan du förstås stärka immunförsvaret extra med hjälp av kosttillskott. Här är två av ayurvedas fina örter som bland annat har effekten att de stärker immunförsvaret:

– Amalaki 

Amalaki är ett C-vitaminrikt litet bär som stärker matsmältningen och immunförsvaret.

– Moringa

Det snabbväxande trädet Moringa är näringsrikt från topp till tå, så att säga, men det är bladen som torkas och mals till det pulver vi tar tillskott av här hemma. Moringa är en kraftfull antioxidant som bland annat stärker immunförsvaret.

Så, mina vänner, nu hoppas jag att ni alla håller er friska hela resten av hösten och även in i vintern. Om vi tar hand om oss så kan vi ju slippa de jobbiga influensorna! I min webbutik hittar du de örter och torra kryddor som jag nämner i inlägget, om det är läge att inhandla! <3

All kärlek,

Tia <3

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.  

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024