Tia Jumbe: Så här vet du att du är i balans
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


“Hur vet jag när jag är i balans?”. Det är en vanlig fråga jag får när jag ger föreläsningar och konsultationer. Så här vet du att du är i balans!

Vi lever i ett hektiskt och kravfyllt samhälle där utbrändhet ökar lavninartat, allt fler äter antidepressiva medel och den vanligaste dödsorsaken är hjärt- kärlsjukdomar. Inte undra på att vi inte längre vet hur det känns att vara i balans!

Ingen kommer att knacka oss på axeln och be oss ta tag i vår mage eller värkande kropp, vår oro och ängslan eller våra sömnsvårigheter. Vi behöver göra det själva.

Vi har förlorat kontakten med det naturliga tillståndet av harmoni och förnöjsamhet och tror att det är normalt att sova lite halvtaskigt, känna oro och gå runt med svullen, bubblig mage. Det kanske har blivit det nya normala – men det är banne mig inte normalt!

Det är inte normalt att vakna varje morgon och känna oro eller stress över någonting.

Det är inte normalt att vara så trött att man knappt tar sig ur sängen på morgonen.

Det är inte normalt att svullna upp i magen efter måltider eller ha gaser i magen.

Det är inte normalt att inte bajsa på två-tre dagar.

Det är inte normalt att behöva äta läkemedel mot magkatarr eller halsbränna.

Det är inte normalt att bli stressad och orolig så snart man stillar sig.

Det är inte normalt att ofta ha ont i huvudet och/eller stelhet och värk i kroppen.

För att komma i balans behöver vi minska mängden stress i våra liv. Foto: Terry Vlisidis

Så här vet du att du är i balans: 


1. Matsmältningen fungerar
för det mesta väl. Du går regelbundet på toa och bajsar minst en gång om dagen. fina, välformade korvar.

2. Du är för det mesta harmonisk, glad och kärleksfull gentemot dig själv och din omgivning.

3. Du är oftast frisk, även när säsongerna skiftar.

4. Du klarar oftast motgångar och utmaningar utan att bringas ur känslomässig balans.

5. Du har en sund aptit och känner dig efter de flesta måltider tillfredsställd och utan sug efter annat.

6. Du somnar lätt och sover djupt. Du vaknar och känner dig utvilad och pigg med en positiv känsla i sinnet.

7. Du har oftast inte ont någonstans och känner dig inte stel i kroppen.

8. Du har en jämn energinivå och känner dig alltsom oftast entusiastisk inför livet.

Jag har lagt till “oftast” och “för det mesta” i meningarna ovan, och även om det gör det lite mer rimligt så känns många av dessa påståenden säkert nästan ouppnåeliga för många. Men DET DÄR är vårt naturliga tillstånd. Det är så vi kan må – för det mesta – om vi tar hand om oss själva och vår hälsa.

Vi behöver själva ta ansvar över vår hälsa. Ingen kommer att knacka oss på axeln och be oss ta tag i vår mage eller värkande kropp, vår oro och ängslan eller våra sömnsvårigheter. Vi behöver göra det själva. Ofta handlar det om att reducera mängden stress i livet, och öka mängden återhämtning.

Ayurveda är en underbar livskamrat för att bringa balans, men även här hänger det på oss själva. Vi behöver ju också utöva de fina rekommendationerna för hälsa som ayurveda ger oss.

Vill du ta reda på vilka doshor som är ur balans hos dig just nu? Beställ mitt kostnadsfria utökade doshatest genom att maila.

All kärlek,

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss