Tia Jumbe: 8 sätt att lindra dina klimakteriebesvär naturligt
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Är du kvinna kring 40-50 och har det besvärligt med oregelbunden mens, dålig sömn och sviktande humör? Det kan vara klimakteriet som stökar runt i din kropp. Här är 8 tips som lindrar!

Klimakteriet är ju något som alla vi kvinnor går igenom, men de besvär vi har skiftar enormt mellan oss. Vissa upplever verkligen stora besvär under de ungefär tio åren som menopausen förbereds (51 är snittåldern då mensen upphör), medan andra glider igenom åren utan större problem. Titta en generation bak för att få en föraning om hur du kommer att uppleva klimakteriet, så som din mamma hade det under dessa år kommer du med stor sannolikhet också ha det, visar studier.

Undvik salt, sur och starkt kryddad mat, som kan öka besvären med värmevallningar.

Besvären med värmevallningar, sömnproblem, humörsvängningar, oregelbunden mens och torra slemhinnor uppstår när östrogennivån minskar, vilket den gör när kroppen förbereder sig för menopaus. Här nedan följer några naturliga sätt att boosta östrogennivåerna, och se till att du mår så gott som möjligt genom dessa år! Om du lider av stora besvär så rekommenderar jag dig att uppsöka en ayurvedisk hälsorådgivare i närheten av dig för mer individuella råd för just dina obalanser.

8 naturliga sätt att lindra klimakteriebesvär

1. Ät sesamfrön

Ät en handfull sesamfrön eller andra produkter av sesamfrön varje dag. Sesamfrön innehåller höga halter av naturligt växtöstrogen, som alltså balanserar kroppens hormonnivåer.

2. Ät sojaprodukter

Ät sojaprodukter varje dag, av samma anledning som rådet här ovan. Även soja innehåller naturliga växtöstrogener.

3. Undvik salt, surt, kryddor och alkohol

Undvik salt, sur och starkt kryddad mat, som kan öka besvären med värmevallningar. Av samma anledning kan du undvika eller dra ner på alkohol.

4. Få tillräckligt med sömn

Se till att du får tillräckligt mycket sömn. Sömnen är väldigt viktig för både hormonbalansen och för humöret och ditt allmänna välmående. Nedan hittar du länkar till inlägg om hur du gynnar sömnen.

5. Undvik stress

Stress ökar känslan av fysiska och psykiska obehag kring klimakteriet. Tillåt dig vila och återhämtning! Nedan hittar du länkar till inlägg om stress och stresshantering.

6. Balansera hormonerna

Ät ett dagligt tillskott av shatavari som balanserar hormonerna. Shatavari är roten från sparris, och används inom ayurveda för att lindra kvinnors hormonella besvär, så som med mens och vid klimakteriet.

7. Ändra inställning

Många betraktar klimakteriet som ett besvär, ett problem, eller till och med något deprimerande: De fertila åren är över och vi går in i den delen av livet när vi märkbart börjar åldras. Se om det i stället går att glädjas över att livet går in i en mjukare, lugnare och mer avslappnad fas. Njut av att vara äldre och klokare, av att du faktiskt kan släppa taget om många av de saker och orosmoment som tidigare kändes så stora och överväldigande, men som nu känns alltmer oviktiga. Njut av att våga vara den du är och göra det du vill. Bejaka din kropp och ditt sinne, och njut av det liv du har skapat åt dig. Se till att ha roligt! På det sättet blir åren i och efter klimakteriet härliga i stället för besvärliga!

8. Ta tillskott

Ät tillskott av mineraler som kalcium, magnesium och zink. Ta dem på kvällen så kan de lindra nattliga vallningar. De förebygger också benskörhet, som kvinnor lättare får efter klimakteriet, när östrogenhalterna minskar.

Varmt lycka till, kära du!

Tia

Relaterade artiklar:

– Fem sätt att få till en god nattsömn

– Rutinerna som skyddar dig mot stress

– 3 effektiva yogarörelser som skyddar dig mot stress


Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.   

 

Pappa slår hål i badrumsväggen – kolla vem som tittar ut

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?