Tia Jumbe: 10 tips för en stark matsmältning
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Du är inte vad du äter – utan vad din kropp kan absorbera! Här är 10 tips för en stark matsmältning!

Matsmältningen är ju A och O för vår hälsa. Och de här tipsen är riktigt bra som en checklista kring mat och ätande för att se till att vi har så kraftfull och stark matsmältningseld som vi behöver. De flesta av oss har ju lite svagare eld än vad som är optimalt för att ta upp näring och må vårt allra bästa.

Här är mina 10 tips för matsmältningen:


1. Ät den största måltiden mellan kl 10 och 14 på dagen, då matsmältningselden är som kraftigast.

2. Ät inte middag efter kl 18, då matsmältningen saktar ner.

3. Ät som regel varm och tillagad mat, och drick varmt vatten mellan tuggorna, det stimulerar elden.

4. Ät när du är hungrig och sluta äta lite innan du blivit 100% mätt. På så sätt ger du matsmältningsrörelserna utrymme.

5. Njut av maten med alla sinnen.

6. Tugga din dryck och drick din mat. Tugga maten noga, 25-30 tuggor. På så sätt gör matsmältningsenzymerna i saliven sitt arbete bäst.

7. Ät när du är hungrig och drick när du är törstig. Om du äter innan du blivit hungrig stör du smältningen av föregående måltid.

8. Ät inte för snabbt – men inte heller för sakta. Matsmältningen är pigg i omkring 20 minuter.

9. Vila gärna en stund efter maten.

10. Undvik rester. Läs här om varför.


Ta hand om din matsmältningseld!

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss