Thielska galleriet: Unikt konstnärshem bjuder in besökare

Mötet: Kultur och konst i samtiden

Museichef Åsa Cavalli-Björkman vid Thielska galleriet Foto: Sofia Drevemo


Vi möter museichefen Åsa Cavalli-Björkman som berättar om verksamheten på Thielska galleriet, visioner för framtiden och sitt konst- och skulpturintresse, samt om de förändringar galleriet genomgår under hösten i ägande och förvaltning.

"Som barn åkte jag runt med mina föräldrar och tittade på slott och besökte museer. Min mamma arbetade på Nationalmuseum under många år och min pappa hade ett stort historiskt intresse, så konst och kultur fanns med som en naturlig del av familjelivet. Det var inte alltid så roligt som barn att sitta och vänta på en bänk medan mina föräldrar såg på en utställning, men jag fick uppleva mycket kultur och det gav intryck. När jag som ung båtluffade i Grekland drogs jag till att besöka antika tempel och ville uppleva byggnadskonst och skulpturer. Jag hade tankar på att utbilda mig till skulptör och gick några förberedande utbildningar. Men när jag som ung fick arbete som museivakt väcktes istället tankar om att förmedla konst genom att arbeta pedagogiskt och med utställningar. Under flera år arbetade jag som konstpedagog vid olika museer.”

Ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm ligger det palatsl iknande konstmuseet Thielska galleriet. Byggnaden är belägen på en höjd omgärdad av en kuperad trädgård som innehåller en skulpturpark. Runt omkring finns lummig natur med ekdungar och lite längre bort glittrar vattnet i Stockholms inlopp. I denna vackra och inspirerande miljö möter jag museichefen vid Thielska galleriet Åsa Cavalli-Björkman.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!