Tegnell vill inte släppa på maxgränsen
Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Det är inte aktuellt att ändra lagen om offentliga sammankomster om högst 50 personer, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Om hösten fortsätter vara lugn så kanske, men just nu är det inte läge, säger han.

Sedan i onsdags har sex personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har 5 766 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Hittills har 81 967 personer bekräftats smittade i Sverige.

Trenden beskrivs fortfarande som "gynnsam" med färre döda och färre sjukhusinläggningar. I resten av världen däremot är situationen lika allvarlig som tidigare.

– Spridningen fortsätter ungefär på samma ställen som tidigare, det är fortfarande väldigt många som drabbas och tyvärr inte en situation som är slut ännu, säger Anders Tegnell vid en pressträff under torsdagen.

Vill ha hållbarhet

I fler och fler länder i Europa ser man nu en återkomst av viruset.

– Det finns absolut en tendens att fallen kommer tillbaka redan nu, säger Tegnell.

TT:s reporter frågar vad utvecklingen i Europa med tecken på att smittan återkommer i många länder innebär för de framtida åtgärderna i Sverige.

– Det tar lång tid innan man ser effekter av att man öppnar igen. Vi har ett helt annat läge i Sverige, vi har inte släppt på något. Vi vill ha en långsiktig hållbarhet, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild. Foto: Naina Helén Jåma/TT

I Sverige har antalet fall i gruppen 20–29 år ökat den senaste tiden.

– Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas, säger Tegnell.

Att smittan ökar i just den åldersgruppen kan vara ett orosmoment, eftersom det var via samma åldersgrupp som smittan började spridas till andra grupper i början av pandemin i Sverige.

– Vi måste jobba på flera plan här. Framförallt att informera den här åldersgruppen på vilka risker som finns att sprida smittan vidare. Men vi har också en mycket mer utvecklad testning och smittspårning i dag så att det blir en återupprepning av våren ser jag som osannolikt, säger Anders Tegnell.

Platå

Inom intensivvården ser man nu något av en platå av dem som vårdas på grund av covid-19, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

– 236 personer vårdas på sjukhus och av dem vårdas 41 på intensivvården med respirator. Vi ser något av en platå inom intensivvården, säger hon.

Antalet nya inläggningar är inte särskilt många, men de som vårdas gör det under långa perioder. På det stora hela ser det dock bra ut i regionerna, säger Sandwall. 18 regioner har dock fortfarande stabsläge.

(TT)