Tävling hyllar det klassiska

2019 vann Vladimir Petrov tävlingens guldpris. Juryn gillade hans sensitivitet kombinerad med teknisk skicklighet, känsla och fantasi.  Foto: NTD


Mitt bland all modern musik finns ett vattenhål för de som älskar det klassiska. En stor internationell pianotävling i New York lyfter musiken från 1600–1900-talen.

Tävlingen arrangeras för att stödja traditionell klassisk pianokultur och är en serie internationella, kulturella och konstnärliga evenemang sponsrade av NTD Television, en tv-kanal som ingår i Epoch Media Group. Repertoaren består helt och hållet av musik från barocken, klassicismen och romantiken och målet är att främja genuinitet, godhet och skönhet och att lyfta fram mästerverken från de tidigare epokerna inom klassisk musik.

– Musiken från dessa tre perioder är den mest representativa för det ortodoxa och traditionella inom  pianomusikens konst. Den har härdats och motstått historiens tester och klarat sig fram till idag, säger Becky Yao till Epoch Times.

Becky är tävlingens huvuddomare och professor vid musikavdelningen på Fei Tian Academy of the Arts.

– Den här musiken kommer att hålla för alltid, säger hon.

Janara Khassenova som också är med i juryn tycker att musiken från den här tiden innehåller särskilt fina kvaliteter.

– Denna musik skrevs i en komplett stil med vackra melodier och funktionell harmonik och det finns också en andlig komponent i den, säger Khassenova.

Janara Khassenova. Foto: NTD

Förutom musiken från dessa tidsepokrar finns även ett specialskrivet stycke med i reper­toaren för de pianister som tar sig till semifinalen. Kompositionen är en blandning av västerländsk och österländsk musik och är arrangerat utifrån en sång skriven av Shen Yun Performing Arts konstnärlige ledare.

Shen Yun Performing Arts är världens främsta scenkompani med målet att återuppväcka den kinesiska traditionella kulturen. Denna anrika kultur har sedan länge förtryckts av kommunistregimen i Kina. 

Med sången som utgångspunkt, och inspirerad av föreställningen Shen Yun, har pianisten Susan Liu arrangerat stycket så att det passar för piano.

Tävlingens jury består av professionella pianister och pianopedagoger. De bedömer inte enbart pianisternas tekniska briljans utan även renheten i pianisternas framföranden. De ser särskilt på hur pianisterna förmedlar de klassiska verkens inre skönhet och godhet till publiken.

– Om en pianist har geniuna tankar och känslor i sitt framträdande kommer han eller hon direkt att nå publikens öron. De kommer att känna energin och de kommer att beröras, säger Khassenova.

Becky Yao betonar musikens viktiga roll i den tid vi lever och syftar inte minst på de stora utmaningar världen ställts inför under pandemin.

– Under denna onormala situation har världen varit i kaos. Människor har lidit och alla har varit isolerade, men traditionell klassisk musik kan spela en roll i att lugna och trösta själen. Stor musik kan lyfta människor och ge dem ro, mod och hopp, säger Yao till Epoch Times. 

Pianotävlingens förstapris inkluderar prissumman 10 000 dollar, andrapris 6 000 dollar och tredjepris 3 000 dollar. Pris kommer också att delas ut för ”enastående prestation” och till den som bäst framför den specialskrivna kompositionen. Även pris för hedersomnämnande finns med i potten. 2019 kom pianisten Vladimir Petrov på första plats.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

NTD International Piano Competition

I år innehåller repertoaren i första deltävlingen olika toccator av Bach och etyder av Chopin. I andra deltävlingen innefattar repertoaren en sonat av Beethoven samt en specialskriven komposition.

I finalen får pianisten framföra ett eget 40-minutersprogram. Styckena i programmet ska tillhöra barocken, klassicismen eller romantiken.  

Deltagare ska vara mellan 17 och 35 år. 

Källa: HOME - NTD International Piano Competition (ntdtv.com)