loading





Provtagningar på röding i Vättern har visat förhöjda halter av PFOS, ett av de fluorerade ämnen som påverkar immunförsvaret, födelsevikt och leverenzymer.
Provtagningar på röding i Vättern har visat förhöjda halter av PFOS, ett av de fluorerade ämnen som påverkar immunförsvaret, födelsevikt och leverenzymer.
Inrikes

Sverige arbetar för att begränsa alla PFAS-ämnen

Eva Sagerfors

EU har begränsat användningen av giftiga, fluorerade ämnen som sprids i miljön lite i taget. Men nu är det dags för ett helhetsgrepp om PFAS-ämnena, anser svenska Kemikalieinspektionen. Ihop med fyra andra länder leder Sverige arbetet mot förbud i EU.

Under 2000-talet förstod man att perfluorerade alkylsubstanser, PFAS-ämnen, fanns spridda i miljön. Ämnena framställs industriellt och har många användningsområden, men har visat sig ha negativ påverkan på miljö och hälsa. En av de främsta källorna har varit brandskum, där ämnet PFOS använts.

Människor får i sig dessa ämnen via dricksvatten och livsmedel. Sedan 2008 är användningen av PFOS, det ämne som finns i högst halt i fisk, med vissa undantag förbjuden i EU. 2020 förbjöds även PFOA. Förbud av ytterligare 200 PFAS-ämnen träder i kraft 2023.

PFAS

Perfluorerade alkylsubstanser, PFAS, är en grupp med nära 5 000 svårnedbrytbara ämnen.

Ett hälsobaserat riktvärde finns för PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS, som är PFAS-ämnen med långa kolkedjor och därmed lagras länge i kroppen.

Animaliska livsmedel såsom fisk, kött, ägg och mjölk bidrar med den större mängden PFAS.

1950-talet: PFAS börjar användas.

2008: Användning av PFOS och PFAS-ämnen som bryts ner till PFOS förbjuds i EU.

2020: PFOA förbjuds i EU.

Gränsvärden för PFAS i dricksvatten har tagits fram av EU-kommissionen och är på väg att införas i Sverige. Ett gränsvärde för PFAS i livsmedel är på gång.

Kemikalieinspektionen reglerar användningen av kemikalier och är de som direkt kan påverka producenterna till att begränsa användningen av PFAS-ämnen.

Naturvårdsverket reglerar vad som får släppas ut i miljön.

Livsmedelsverket arbetar med gränsvärden för livsmedel och dricksvatten.

Källa: Livsmedelsverket

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading





Provtagningar på röding i Vättern har visat förhöjda halter av PFOS, ett av de fluorerade ämnen som påverkar immunförsvaret, födelsevikt och leverenzymer.
Provtagningar på röding i Vättern har visat förhöjda halter av PFOS, ett av de fluorerade ämnen som påverkar immunförsvaret, födelsevikt och leverenzymer.
Inrikes

Sverige arbetar för att begränsa alla PFAS-ämnen

Eva Sagerfors

EU har begränsat användningen av giftiga, fluorerade ämnen som sprids i miljön lite i taget. Men nu är det dags för ett helhetsgrepp om PFAS-ämnena, anser svenska Kemikalieinspektionen. Ihop med fyra andra länder leder Sverige arbetet mot förbud i EU.

Under 2000-talet förstod man att perfluorerade alkylsubstanser, PFAS-ämnen, fanns spridda i miljön. Ämnena framställs industriellt och har många användningsområden, men har visat sig ha negativ påverkan på miljö och hälsa. En av de främsta källorna har varit brandskum, där ämnet PFOS använts.

Människor får i sig dessa ämnen via dricksvatten och livsmedel. Sedan 2008 är användningen av PFOS, det ämne som finns i högst halt i fisk, med vissa undantag förbjuden i EU. 2020 förbjöds även PFOA. Förbud av ytterligare 200 PFAS-ämnen träder i kraft 2023.

PFAS

Perfluorerade alkylsubstanser, PFAS, är en grupp med nära 5 000 svårnedbrytbara ämnen.

Ett hälsobaserat riktvärde finns för PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS, som är PFAS-ämnen med långa kolkedjor och därmed lagras länge i kroppen.

Animaliska livsmedel såsom fisk, kött, ägg och mjölk bidrar med den större mängden PFAS.

1950-talet: PFAS börjar användas.

2008: Användning av PFOS och PFAS-ämnen som bryts ner till PFOS förbjuds i EU.

2020: PFOA förbjuds i EU.

Gränsvärden för PFAS i dricksvatten har tagits fram av EU-kommissionen och är på väg att införas i Sverige. Ett gränsvärde för PFAS i livsmedel är på gång.

Kemikalieinspektionen reglerar användningen av kemikalier och är de som direkt kan påverka producenterna till att begränsa användningen av PFAS-ämnen.

Naturvårdsverket reglerar vad som får släppas ut i miljön.

Livsmedelsverket arbetar med gränsvärden för livsmedel och dricksvatten.

Källa: Livsmedelsverket

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024