Svenskkoppling i nya utredningar av Huawei
Amerikanska utredare granskar ytterligare anklagelser mot kinesiska Huawei. Foto: Andy Wong/AP/TT-arkivbild


Amerikanska myndigheter utreder det kinesiska telekombolaget Huawei på fler plan än vad som tidigare framgått, rapporterar The Wall Street Journal.

Utredningarna följer i mångt och mycket de spår som WSJ lade fram i granskningar tidigare i år och som ännu inte omfattats av de åtal som tidigare riktats mot det kinesiska bolaget. Det är anklagelser om hur Huawei stulit teknik och immateriella rättigheter från företag och personer på bred front, samt rekryterat personal från konkurrenter, i flera års tid.

En man som arbetade för Huawei i Sverige i början av 2000-talet vittnade för WSJ hur Huawei då lade ned alla sina resurser i att stjäla och kopiera teknik. Enligt honom samlade företaget icke-kinesisk teknik i sitt kontor, mitt emot Ericssons kontor, för att sedan skicka den till Kina. Han sade också att han fick i arbetsuppgift att rekrytera personal som drabbats av nedskärningar på Ericsson.

Mannen är en av flera personer som nu hörts av amerikanska myndigheter inom ramen för den utvidgade utredningen.

Huawei har etablerat sig som världens största telekomtillverkare, men framväxten har följts av anklagelser, dels om företagsspionage och stöld och dels om att företaget enligt kinesisk lag skulle kunna användas som verktyg av den kinesiska regeringen.

(TT)