Svenska militärer mår sämst i Norden

Det händer mycket inom det svenska försvaret just nu. Det kan vara en förklaring till att svensk militär mår sämre än militär i övriga Norden. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Svenska militärer mår sämre än sina kollegor i Norge, Danmark och Finland, både på jobbet och hemma, enligt en ny studie från Försvarshögskolan.

Enkäten som besvarats av 3 308 militärer i Norden har fokuserat på balansen mellan arbete och fritid. Av de svenska militärerna har 38 procent angett mellan noll och tre på en tiogradig skala över hur de mår på jobbet, där tio är bäst och noll sämst.

– I de andra länderna är det 25–28 procent, så det skiljer ganska mycket, säger Johan Österberg, forskare vid Försvarshögskolan som har genomfört studien.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!