loading
Rostat mjöl från svenska bondbönor och gula ärtor kan användas till att framställa substitut till ost och kött.
Rostat mjöl från svenska bondbönor och gula ärtor kan användas till att framställa substitut till ost och kött.
Mat

Svenska baljväxter kan bli nya livsmedel

Lotta Svedin

Det är fullt möjligt att använda proteinet från svenskodlade baljväxter som bönor och ärtor till att producera olika vegetariska alternativ till kött och ost. Det visar en ny avhandling.

En forskare vid Linnéuniversitet har undersökt om det är möjligt att producera svenska vegetariska alternativ till kött och ost genom att använda proteinet från lokalt odlade baljväxter.

Resultatet visar att svenska baljväxter har stor potential som råvara i utvecklingen av växtbaserade livsmedel, som ost- och köttsubstitut. Dessutom skulle sådana produkter kunna höja förbrukningen av baljväxter i Sverige, som idag är väldigt låg, uppger universitetet i ett pressmeddelande.

 I studien undersöktes hur egenskaper och näringsinnehåll förändrades  i mjöl från lokalt odlade baljväxter som gula ärtor, vita bönor, gråärtor och bondbönor när de behandlades med olika beredningsmetoder, som till exempel kokning, groddning eller rostning.

Skivbar vegoost och köttsubstitut

– Min forskning visar att det är fullt möjligt för livsmedelsindustrin att förändra sin tillverkningsprocess för att ta fram nya växtbaserade livsmedel som är baserade på svenskodlade baljväxter, säger Ferawati Ferawati, som skrivit avhandlingen, i pressmeddelandet.

– Förhoppningsvis kan mer baljväxter i kosten på sikt bidra till att förbättra intaget av kostfiber och folsyra, som idag ligger under den rekommenderade nivån hos den svenska vuxna befolkningen.

Enligt universitet  hade de växtbaserade ostarna, som gjordes av mjöl av rostade gula ärtor och bondbönor, ett högt innehåll av kostfibrer och kunde därför kategoriseras som funktionella livsmedel. Köttsubstitut med  en struktur som liknar kyckling eller nötkött framställdes också med protein från svenska gula ärtor och bondbönor, uppger universitetet.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Rostat mjöl från svenska bondbönor och gula ärtor kan användas till att framställa substitut till ost och kött.
Rostat mjöl från svenska bondbönor och gula ärtor kan användas till att framställa substitut till ost och kött.
Mat

Svenska baljväxter kan bli nya livsmedel

Lotta Svedin

Det är fullt möjligt att använda proteinet från svenskodlade baljväxter som bönor och ärtor till att producera olika vegetariska alternativ till kött och ost. Det visar en ny avhandling.

En forskare vid Linnéuniversitet har undersökt om det är möjligt att producera svenska vegetariska alternativ till kött och ost genom att använda proteinet från lokalt odlade baljväxter.

Resultatet visar att svenska baljväxter har stor potential som råvara i utvecklingen av växtbaserade livsmedel, som ost- och köttsubstitut. Dessutom skulle sådana produkter kunna höja förbrukningen av baljväxter i Sverige, som idag är väldigt låg, uppger universitetet i ett pressmeddelande.

 I studien undersöktes hur egenskaper och näringsinnehåll förändrades  i mjöl från lokalt odlade baljväxter som gula ärtor, vita bönor, gråärtor och bondbönor när de behandlades med olika beredningsmetoder, som till exempel kokning, groddning eller rostning.

Skivbar vegoost och köttsubstitut

– Min forskning visar att det är fullt möjligt för livsmedelsindustrin att förändra sin tillverkningsprocess för att ta fram nya växtbaserade livsmedel som är baserade på svenskodlade baljväxter, säger Ferawati Ferawati, som skrivit avhandlingen, i pressmeddelandet.

– Förhoppningsvis kan mer baljväxter i kosten på sikt bidra till att förbättra intaget av kostfiber och folsyra, som idag ligger under den rekommenderade nivån hos den svenska vuxna befolkningen.

Enligt universitet  hade de växtbaserade ostarna, som gjordes av mjöl av rostade gula ärtor och bondbönor, ett högt innehåll av kostfibrer och kunde därför kategoriseras som funktionella livsmedel. Köttsubstitut med  en struktur som liknar kyckling eller nötkött framställdes också med protein från svenska gula ärtor och bondbönor, uppger universitetet.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024