Svensk pluton 2:a i stridsvagns-VM


Sveriges beredskap är god. En pluton från Skaraborgs regemente har placerat sig som tvåa i "stridsvagns-VM", Strong Europe tank challenge.

– Det har varit väldigt roligt och befriande att se vilken hög klass vi hållit jämfört med de andra tävlande, säger Robert Johansson, löjtnant och plutonchef.

Svenska förband håller hög kvalitet och de andra deltagarna har förstått att svenskarna är kompetent folk.

En svensk Stridsvagn 122 vid precisionskörning under Strong Europe tank challenge. Foto: Christian Marquardt

Tävlingen sker på inbjudan av USA:s armé i Europa och hålls på den amerikanska militärbasen i Grafenwöhr i södra Tyskland.

– Man tävlar olika moment, bland annat anfallsstrid, försvarsstrid, ta hand om skadad personal och skadad vagn, men även moment som fältstafett och pistolskytte, berättar Joakim Elv, specialistofficer och gruppchef vid Wartofta stridsvagnskompani.

– Vårt lag har haft möglighet att förbereda sig bra och kunnat ligga högt i alla moment, men vi var absolut bäst i anfallsstrid.

Wartorfta stridsvagnskompani från Skaraborgs regemente P4. Foto: Markus Rauchenberger

Det här betyder mycket för vårt förband. Det visar att vi kan sätta upp höga mål och uppnå dem. Men det är också ett kvitto på hur bra vi är på det vi finns till för att göra. Det kan vara väldigt abstrakt för många.

I år var åtta nationer med i tävlingarna. Utöver Sverige deltog Tyskland, som vann, Österrike, Polen, USA, Frankrike, Ukraina och Storbritannien.

 (Boel Holm/TT)