Sven-Bertil Taube aktuell med turné och nytt album


Med ny hjärtklaff och nytt material ger sig Sven-Bertil Taube ut i landet.

Det hyllade samarbetet med producenten Peter Nordahl fortsätter – nu ska de tolka fler av Evert Taubes klassiker.

Efter en hjärtoperation våren 2017 behövde Sven-Bertil Taube, 83 år, ställa in flera framträdanden för att rehabilitera sig. När TT träffar honom ett år senare är han däremot pigg och kry – och det är full rulle som gäller.

Förutom att vara aktuell med en roll i Dramatens uppsättning av "Påklädaren", kommer han till sommaren att ge sig in i studion tillsammans med producenten och arrangören Peter Nordahl – och ut väntas nya Evert Taube-tolkningar komma.

– Det kommer att bli filmiskt och ganska böljande i sin musikaliska skepnad, berättar Peter Nordahl.

"Att vara efterfrågad i min ålder är fantastiskt, många är ju bortglömda", säger Sven-Bertil Taube. Foto: Anders Wiklund/TT

"Just fått avskedsklappen"

Första gången duon möttes var på Grammisgalan 2014, när Sven-Bertil Taube tilldelades ett hederspris. Därefter åkte Nordahl till London, Taubes hemstad sedan länge, för att övertyga honom om att de borde göra musik ihop.

– Jag blev ganska överraskad och tänkte "vad sjutton ska man hitta på då", jag hade just fått avskedsklappen på axeln, den där hedersgrammisen. Men ju mer vi pratades vid desto mer tänkte jag att "här finns saker att göra", och hans entusiasm var en drivande kraft, berättar Sven-Bertil Taube.

Först kom albumet "Hommage" – och med den en grammis. Sedan "Hommage vol. 2", och därpå "Så länge skutan kan gå". Den sistnämnda har satts upp som konsert på Dramaten under vintern, och till hösten ger sig showen ut i landet.

En sorts umgänge

TT: Vad kommer publiken att få se?

– Visor är ju en intim form så det är en sorts umgänge med publiken. Jag brukar försöka berätta saker runtomkring som har med visorna att göra, sedan sjunger man och berättar helt enkelt, säger Sven-Bertil Taube och ger ett exempel om hur låten "Änglamark" blev till – ett beställningsjobb från Hasseåtage.

Peter Nordahl lyfter fram det unika med Sven-Bertil Taubes tolkningar.

– Även om det finns många Taube-tolkare är det unika med dig att du har en inblick i repertoaren och en kunskap om det som vi får se i den här föreställningen. Det tycker jag personligen är så fantastiskt, att du har en ytterligare relation till många av de här sångerna, säger Peter Nordahl.

– Ja, men det är inte mer än så faktiskt. Sedan när det handlar om Sjösala så vet jag vad Sjösala var, för där har jag vuxit upp. Jag kan den lilla tomten med det lilla huset, och den lilla viken där vi badade. Men det är klart att det kanske hjälper att se bilderna framför sig, säger Sven-Bertil Taube.

Till sommaren kommer Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl att spela in fler tolkningar av Evert Taubes verk. Foto: Anders Wiklund/TT

Över 300 låtar

Nordahl-samarbetet har även hjälpt Taube att betrakta sin fars verk på ett annat sätt än tidigare.

– När man gör en ny skiva med Everts grejer så upptäcker man nya saker i och med att man blir äldre. Saker man kanske inte har förstått riktigt tidigare. Det färgar framförandet, säger Sven-Bertil Taube.

Att fortsätta stå i rampljuset kommer den yngre Taube göra så länge han orkar med och, framför allt, så länge publiken vill se honom, berättar han. Och än finns det verk han inte berört ur Evert Taubes låtskatt.

– Hur många kan han ha skrivit, 300–400 sånger? Och jag har inte sjungit dem alla än, så det finns mycket kvar, säger han.

(Sofia Sundström/TT) 

Fakta

Sven-Bertil Taube

Född 24 november 1934 i Stockholm, son till Evert och Astri Taube. Sedan länge bosatt i London i Storbritannien.

Verksam som artist och skådespelare sedan 1950-talet. Har medverkat i ett stort antal filmer och uppsättningar och gett ut över 30 album.

Under sin karriär har han bland annat belönats med flera Grammisar och Guldbaggar. Har också tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus samt Evert Taube-stipendiet, Cornelis Vreeswijk-stipendiet och Olle Adolphsons minnespris.

Fick en nytändning i karriären då han inledde samarbetet med Peter Nordahl – deras album "Hommage", utgivet 2014, Grammisbelönades. Året därpå kom uppföljaren "Hommage volym 2" och samma höst medverkade han i TV4-succén "Så mycket bättre" tillsammans med bland andra Miriam Bryant.

2017 kom "Så länge skutan kan gå" och i sommar kommer Taube och Nordahl spela in ytterligare ett album – dessutom blir det turné med start hösten 2018.

 

Turnédatum 2018:

11/11 Örebro, 13/11 Halmstad, 15/11 Ystad, 18/11 Malmö, 19/11 Jönköping, 27/11 Växjö, 28/11 Linköping,

Turnédatum 2019:

27/1 Göteborg, 31/1 Upsala, 2/2 Norrköping, 3/2 Karlstad, 7/2 Piteå, 8/2 Luleå, 9/2 Umeå.