Svart arbetskraft och misstänkt människohandel upptäcktes efter arbetsplatskontroller
Myndigheter hittade svart arbetskraft och misstänkt människohandel efter kontroll av arbetsplatser. Foto: Epoch Times


Myndigheter har genomfört kontroller av över 150 företag och har bland annat hittat flera fall av svart arbetskraft och misstänkt människohandel. Man konstaterar samtidigt att det fanns brister i arbetsmiljön av cirka hälften av företagen.

Under två veckor har åtta myndigheter, däribland Skatteverket, Polismyndigheten och Arbetsmiljöverket, genomfört anmälda kontroller av företag. Främst handlar det om byggbranschen, men man har även granskat branscher inom städ, restaurang och skönhetsvård.

Många arbetsmijörisker

Totalt upptäckte man 230 olika arbetsmiljörisker. I ett 30-tal av fallen tyckte man att bristerna var så allvarliga att Arbetsmiljöverket beslutade om omedelbart förbud mot att utföra arbete.

På vissa byggen saknas det fallskydd och det används också farliga maskiner.

Myndigheten hittade också ett 20-tal fall av misstänkta brott mot utstationeringslagen gällande utländsk kraft i Sverige.

– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Sängar på arbetsplatser

Polisen kontrollerade nästan 600 personer. Ett 30-tal personer omhändertogs eftersom de inte har rätt att arbeta i landet. Man hittade sängar och hygienartiklar på arbetsplatser, vilket indikerar att människor bor på sin arbetsplats.

Samtidigt konstaterade man att fem personer misstänkts vara offer för människohandel.

Vid inspektionerna upptäckte man också flera fall av bidragsbrott som kommer att utredas.

– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten, i pressmeddelandet.

Sedan 2018 har myndigheter genomfört gemensamma kontroller för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.