Svåra översvämningar i Kina förvärras
Översvämmade gator och hus efter kraftiga regnoväder i Yangshuo i södra Kina den 7 juni 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


De intensiva skyfall som pågått sedan i början av juni i södra och centrala Kina fortsätter. Risken finns att ”De tre ravinernas damm” ska släppa ut stora mängder vatten eller rent av rämna och äventyra miljontals människors liv. 

Översvämningarna har hittills drabbat över 11 miljoner människor i 26 kinesiska provinser och regioner i centrala och södra Kina sedan skyfallen satte igång för en månad sedan. Fler än 9 300 hus har förstörts och 171 000 andra har drabbats av skador. Enligt lokala myndigheter har den ekonomiska skadan överskridit 24 miljarder yuan (30 miljarder SEK).

Enligt rapporter har de övre och mellersta delarna av Yangtzefloden drabbats av de värsta översvämningarna på 80 år. Flera videor cirkulerar på sociala medier i Kina som visar scener där bland annat hus och bilar spolas bort med vattenmassorna.

Enligt Radio Free Asia har polisen i Chongqing utfärdat strikta varningar om att den som postar nyheter om översvämningarna på sociala medier på ett ”oansvarigt” sätt omedelbart kommer att gripas.

Den kinesiska statsmedian Hubei Jingshi har rapporterat att flodvattnet nått upp till första våningen i byggnader i vissa bostadsområden i Wuhan. Dessutom var 35 vägar i distrikten Qiaokou, Wuchang, Hongshan och Gaoxin stängda på måndagen till följd av det höga flodvattnet.

Många andra städer i Hubeiprovinsen har också rapporterat om stora översvämningar.

Väderrapporterna förutspår att regnovädren kommer att fortsätta även under den första halvan av juli. Det här skapar ökad oro för att dammar och reservoarer i regionen ska svämma över eller släppa ut stora mängder vatten och skapa ytterligare skada.

Kontroversiellt dammprojekt

Kinas ”De tre ravinernas damm”, som ligger i de övre delarna av Yangtzefloden och är världens största vattenkraftprojekt, har kritiserats för sina strukturella brister och miljöskadeverkningar ända sedan den först kom på tal under 1950-talet.

Dammprojektet vars syfte sades vara att tämja den ofta översvämmade Yangtzefloden och generera ren energi har också kritiserats hårt för korruption. Att myndigheterna dessutom tvångsförflyttade över en miljon människor från regionen drev ytterligare på allmänhetens missnöje.

Myndigheterna har dock upprepat tystat kritiska röster genom åren.

En satellitbild från förra året visade krökningar på dammstrukturen, vilket skapade ytterligare debatt och oro för att dammen skulle kunna kollapsa.

En jämförelse mellan två satellitbilder av De tre ravinernas damm, 2009 och 2018. Foto: Google Earth/Leng Shan

Den kinesiske hydrologiexperten Wang Weiluo, för närvarande bosatt i Tyskland, varnar nu i samband med de kraftiga regnen för att dammkonstruktionen kanske inte kommer att kunna hålla emot vattenmassorna och kollapsa under det ökade trycket, och därmed äventyra miljontals människors liv i regionen.

Vattenmassor släpps ut

Myndigheterna har meddelat att de släpper ut överskottssvatten från cirka 980 reservoarer längs Yangtzefloden, men att de har tvekat att släppa ut vatten från De tre ravinernas damm, trots att vattnet nått två meter över risknivån – med hänvisning till oro för att förvärra översvämningarna i regionen.

Nyligen cirkulerade dock en video på nätet där folk anklagar myndigheterna för att i hemlighet släppa ut dammvattnet. Igår rapporterade statsmedian Xinhua att myndigheterna nu bekräftat att det släppts ut överskottsvatten också från De tre ravinernas damm. 

Den genomsnittliga vattenmängden som släpptes ut under måndagen var 35 000 kubikmeter per sekund, enligt nyhetsbyrån. Över tusen andra vattenreservoarer har också släppt ut överskottsvatten i regionen. 

De utsläppta vattenmassorna antas ha försvårat situationen i de närliggande städerna och byarna.

Wang uppmanar människor som bor nära dammen att förbereda ”nöd-kit” för att skydda sig.

– Det kinesiska kommunistpartiet kommer aldrig att ta ansvar för det ... Varje dödsfall är bara en siffra för regimen, säger han.

Trots att 26 av Kinas 34 provinser och regioner har rapporterat om stora översvämningar under juni månad, har hittills inga högre ledare inom kommunistpartiet besökt katastrofområdena.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.