Studie: Virusutbrottet kan vara 5 till 10 gånger värre än Kina erkänner
En läkare tittar på en lungröntgenbild på ett sjukhus i Yanmeng-distriktet i staden Xiaogan i Hubeiprovinsen, den 20 februari, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images


Det dödliga coronaviruset som är på väg mot att bli ett globalt hot kan ha smittat fem till tio gånger fler människor än vad kinas myndigheter har erkänt, säger en grupp amerikanska forskare.

Studien från den 18 februari, som ännu inte är vetenskapligt granskad, leddes av Lucia Dunn, ekonomiprofessor vid Ohio State University och Mai He, patologiprofessor vid Washington University School of Medicine i St Louis.

Utifrån både officiella och inofficiella uppgifter föreslår studien att de ökande antalet smittade och döda av viruset kan vara ”väsentligt högre” än vad som officiellt har uppgetts – med en faktor 5 till 10.

– Så många människor tvivlar på siffrorna i Kina … att vi tycker att vi måste titta på alternativa siffror, säger Dunn i en intervju med The Epoch Times.

Uppgifterna hämtades från officiella siffror, dels från en mobil kartläggnings-sajt på den kinesiska teknikjätten Tencent, och dels antalet rapporterade kremationer vid begravningskapell i Wuhan, utbrottets epicentrum.

Avvikande siffror på antalet smittade visades kort vid minst två separata tillfällen på Tencent News, en nyhetswebb som har realtidsspårning av officiella uppgifter om virusutbrottet. Den 27 januari och 1 februari rapporterade plattformen att antalet smittade (inklusive både bekräftade och misstänkta fall) var över 213 000 respektive 233 000. Däremot rapporterade Wuhans myndigheter den 2 februari 14 380 bekräftade infektioner och färre än 20 000 misstänkta fall – bara en tiondel av Tencents siffror.

Uppgifterna på Tencent var borta inom några timmar, men innan dess hann kinesiska nätanvändare ta skärmdumpar av siffrorna som de spred vidare på internet.

Snarare än att avfärda dessa siffror som tekniska fel, menar Dunn att uppgifterna på Tencent kan ha varit en oavsiktlig ”läcka” som ger en ledtråd om utbrottets verkliga omfattning.

Epoch Times och andra medier har intervjuat personal vid flera stora krematorier i Wuhan, som säger att de har arbetat 24 timmar per dag sedan slutet av januari, vilket är fem gånger – eller 20 timmar mer per dag – högre än deras vanliga arbetsbelastning. Enligt forskarnas beräkningar av en årlig dödsfallsnivå på 0,551 procent innebar de ytterligare arbetstimmarna på krematorierna i genomsnitt 680 fler dödsfall än normalt per dag, enligt studien. Forskarna ser uppgången som ett direkt resultat av utbrottet.

Baserat på en studie i Lancet som beräknade att antalet smittade kunde fördubblas var 6:e dag, lade forskarna fram dödsfallsnivåer för olika scenarier, från 2,8 procent till så höga som 32,8 procent.

Dunn säger att de utifrån dessa siffror sedan uppskattade utbrottets starttid, som de bedömde till mellan den 25:e september och den 5:e november.

Myndigheterna i Wuhan meddelade först den 31 december att dussintals personer insjuknat i en mystisk lunginflammation, och hävdade att den första patienten uppvisat symtom i början av december.

Men enligt Dunn borde kinesiska tjänstemän ha känt till det mycket tidigare, baserat på upptäckterna.

På grund av bristen på transparens i Kina kunde inte forskarna själva oberoende verifiera siffror från kinesiska källor, och därför kan beräkningarna endast tjäna som ungefärliga.

– Det känns som att de [kinesiska] regeringssiffrorna definitivt är för låga, och dramatiskt felaktiga, säger Dunn.

I en studie (pdf) från Imperial College London den 11 februari uppskattar forskarna att endast en av 19 smittade personer i Wuhan testas för sjukdomen, och att dödligheten bland personer med allvarliga symtom i Hubeiprovinsen, där Wuhan är huvudstad, är cirka 18 procent.

– Vi börjar känna oss väldigt säkra på att vi inte kan ha något som helst förtroende för regeringens siffror, säger Dunn.

Mörkläggning

Li Wenliang, en av de åtta läkarna som försökte varna om det nya viruset innan myndigheterna gått ut med det officiella meddelandet, anklagades av den lokala polisen för ”ryktessrpidning”. Han dog senare själv av viruset efter att ha smittats av en patient.

– Regeringen mörkade det, säger Dunn och noterar att kinesiska myndigheter avskedade partichefer i Wuhan och Hubei i samband med den växande vreden hos allmänheten för hur de hanterat utbrottet.

Zhou Xiangyang, borgmästare i Wuhan, medgav senare att centralregeringen underlåtit att offentliggöra information om utbrottet i rätt tid, men sade att han själv ”bara kunde publicera information” efter att ha fått klartecken från de centrala myndigheterna.

– Man förstår varför ingen vill lägga ut det [information] öppet ... De här killarna förlorar sina jobb när det blir känt att de har någon stor katastrof på gång, så ingen vill gå ut med den sortens dåliga nyheter, säger Dunn.

– Kommunistiska regeringar undanhåller alltid information, håller undan information från sina medborgare – särskilt när det är dåliga nyheter. Och det här är vad vi måste visa, tillade hon.

Krematorier

The Epoch Times har talat med dussintals av invånare i Wuhan som nekats behandling på sjukhus på grund av de enorma antalet patienter smittade av coronaviruset.

I en undercoverundersökning den 4 februari berättade en hög tjänsteman vid ett krematorium i Wuhan för The Epoch Times att anläggningens dagliga intag har ökat drastiskt sedan den 22 januari, dagen innan staden utfärdade en aldrig tidigare skådad nedstängning där invånarna sattes i karantän, i ett försök att hejda utbrottet. Kinesiska hälsotjänstemän har krävt att människor som dör av viruset ska kremeras.

Tjänstemannen sade att begravningsbyråns arbetsbelastning var cirka fyra till fem gånger större än normalt. Den 3 februari kremerade de så många som 127 kroppar. För att klara av den ökade arbetsbördan har anläggningens anställda arbetat dygnet runt. Han sade att två andra stora krematorier i Wuhan också arbetade på högvarv.

”Jag kan vara lycklig om jag får sova två eller tre timmar om dygnet”, sade han i intervjun, och tillade att de skulle behöva minst 40-50 fler arbetare för att klara av arbetsbördan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss