Stormen Jan drar in i fjällen – SMHI varnar
"Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt till och med", säger meteorolog Moa Hallberg. Foto: Pontus Lundahl/TT-arkivbild


Stormen Jan drar in över fjällen och SMHI har utökat sina varningar. Samtidigt är lavinfaran stor.

– Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt, säger meteorolog Moa Hallberg.

Redan under onsdagen utfärdades flera risker om mycket hårda vindar i stora delar av Norrland. Mot fredagen har varningarna höjts till klass 2.

Härjedalsfjällen, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten kan få vindar på uppemot 20 meter per sekund. Längs fjällkedjan kan utsatta platser få storm – 25 meter per sekund. I vissa fall kan byarna nästan komma upp i orkanstyrka.

"Hade jag kanske inte gjort"

Kulmen på vindstyrkorna infaller under fredagen och sedan, under natten mot lördagen, börjar läget lugna ner sig lite. En del personer är ute och åker skidor i fjällen just nu, vilket inte är att rekommendera under fredagen.

– Det hade jag kanske inte gjort. Eftersom det snöar också så kommer det bli svårt att se någonting. Att vistas på fjället kan vara väldigt farligt till och med, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Lavinfaran bedöms samtidigt som stor i Västra Vindelfjällen och enligt Naturvårdsverkets prognoser bör man ta den på stort allvar.

"Även om vinden mojnar vad det lider gör inte lavinfaran det. Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig", skriver myndigheten.

I Bergs kommun stänger skolan och förskolan under fredagen, skriver Länstidningen Östersund. Även i Dorotea kommun stängs en skola med anledning av stormen, skriver SVT Västerbotten.

Samtidigt påverkas tåg- och busstrafiken. Tåg mellan Kiruna och Narvik har ställts in. I Lapplandsfjällen kan det komma uppemot en halvmeter snö.

– Längs fjällkedjan kommer det snöa en hel del vilket gör att det blir ännu mer besvärligt. Men sedan längre in i landet kommer det inte att snöa speciellt mycket, säger Moa Hallberg.

Döptes till Jan

Stormen har under torsdagen fått namnet Jan av SMHI eftersom han har namnsdag på fredag och på grund av att den tidigare stormen Alfrida döptes efter en kvinna. Under den stormen knäcktes träd och många blev strömlösa. Och risken för fler fallande träd är överhängande även nu.

– Det är stor risk. Det kommer att blåsa en hel del, säger Moa Hallberg.

Företaget Skistar, som driver skidanläggningar i bland annat Åre och Vemdalen, förbereder sig på stormen. I nuläget har det inte varit aktuellt att stänga några nedfarter men sedan tidigare är liftarna på kalfjället stängda.

(Niklas Svahn/TT)