Klass 2-varning för storm i fjällen
Storm i fjällen och stormbyar över resten av Norrland väntas under torsdagen. Mats Andersson/TT-arkivbild


De kommande dagarna bjuder på mycket hårt väder i Norrland med klass 2-varning för storm i fjällkedjan. Även resten av Norrland har hårda vindar att vänta och det finns risk för stormbyar på fredag.

Ett djupt lågtryck ska passera norr om landet. Det kommer att blåsa upp rejält under torsdagen och det kommer att fortsätta blåsa in under fredagsdygnet. Dessutom väntas snöfall eller snöbyar, vilket kan leda till mycket besvärligt väder.

– När det är storm i fjällen med snöbyar så är det väldigt dålig sikt och risk för drivbildning. Om man inte måste ge sig ut ska man inte göra det. Det kan vara riktigt besvärligt och till och med farligt att vistas på fjället när det är de här vindstyrkorna, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Det börjar blåsa upp i fjällen redan under torsdag morgon och från eftermiddagen gäller klass 2-varningar för storm i hela fjällkedjan, från Norra Lapplandsfjällen ner till Dalafjällen.

Klass 2-varning för storm i fjällkedjan. Foto: Johan Hallnäs/TT

Även i Norrlands inland och kustland och ner över Gävleborg kommer det att blåsa rejält, med risk för stormbyar på fredag.

– Det kan eventuellt bli en klass 2-varning för stormbyar även där om prognosen håller i sig, säger Malva Lindborg.

Från södra Bottenhavet och upp till Bottenviken råder klass 1-varning för kuling från torsdag eftermiddag. Först på lördag väntas vinden avta i norr.

För resten av landet väntas inte lika dramatiskt väder. Torsdagen inleds med minusgrader med stigande temperaturer på fredag.

(TT)

Fakta

Klass 2-storm i fjällen

(TT)

SMHI:s definition för klass 2-storm: Medelvind på minst 25 meter i sekunden. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Källa: SMHI