Storbrand på internatskola
Det brinner i en omkring 100 år gammal skolbyggnad i Sigtuna, norr om Stockholm. Polisen misstänker att branden är anlagd. Foto: Christine Olsson/TT


Det brinner i en omkring 100 år gammal skolbyggnad i Sigtuna, norr om Stockholm. Polisen misstänker att branden är anlagd och tittar på en eventuell koppling till ett tidigare hot mot skolan.

Klockan 00.57 gick ett automatlarm på internatskolan Sigtunaskolan Humanistiska läroverket. Sju minuter senare var räddningstjänsten på plats vid skolan och möttes av rökspridning och brand i både källare och bottenvåning av byggnaden, där elden nu har spridit sig upp i taket.

– Vi är där med fyra stationer och jobbar både utvändigt med skärsläckare och med viss rökdykning. Vi kommer att vara där hela natten, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, vid tretiden.

– Det är svårt när det brinner på många olika ställen och så är det en gammal byggnad. Det kommer nog att bli svårt att få riktigt bra kontroll på det här inom närtid.

Det finns i nuläget ingen spridningsrisk.

Ingen person befann sig i byggnaden när branden bröt ut och de elever som bor på internatet har enligt polisen inte behövt evakuera.

– Vi har inlett förundersökning om mordbrand då man tror att branden är anlagd. Ingen är skadad men det blir större egendomsskador, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisen i region Stockholm.

Han uppger att det finns en förundersökning om olaga hot mot skolan från förra veckan.

– Om de här ärendena hör ihop känner jag inte till, men det kommer vi naturligtvis beakta när vi utreder mordbranden. Det är inget som har framkommit hittills men det är klart att vi kommer att titta på det.

(Johanna Engman/TT)

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: