Stölderna av föremål från gravar och kyrkogårdar ökar

Antalet kyrkogårdsstölder har ökat de senaste månaderna. Främst är det gravkors och andra metallföremål, till och med hela staket, som lockar tjuvarna. Men även gravblommor och andra prydnadsföremål är stöldbegärliga. Foto: Congerdesign


– Man undrar ju vad det är för folk som ägnar sig åt sådant här, säger Kjell Havskog, kyrkogårdschef i Södra Vedbo pastorat, till Epoch Times. Södra Vedbo pastorat har drabbats hårt av kyrkogårdsstölder.

Ett flertal av stiften i Svenska kyrkan rapporterar om att de har drabbats av stölder från kyrkogårdarna. En rundringning som Epoch Times gör visar att det inte spelar någon roll om det handlar om storstad eller en mindre ort. Mönstret är detsamma överallt. Kyrkogårdarnas gravsmyckningar, allra helst om det är föremål av metall, är stöldbegärliga för tjuvar. 

I Södra Vedbo pastorat, i Småland, är problemen med kyrkogårdsstölder så pass stora att man från kyrkogårdsförvaltningens sida funderar på att sätta upp övervakningskameror för att få stopp på stölderna.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!