Støres regeringsplan ligger fast
Norges blivande statsminister Jonas Gahr Støre på väg till presskonferens i Oslos Folkets hus dagen efter valsegern i stortingsvalet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT


Norges nästa statsminister blir Jonas Gahr Støre från Arbeiderpartiet. Dagen efter valsegern inledde den 61-årige socialdemokraten "bra" samtal med Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti om att bilda en ny regering.

Vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen berättade AP-ledaren Støre att överläggningarna med de tilltänkta regeringsparterna SP och SV ska fortsätta de kommande dagarna:

– Det är samtal präglade av förtrolighet och tillit till varandra, med respekt för att det är tre olika partier. Jag upplever att samtalen är bra.

Planen på att bilda en koalitionsregering mellan AP, SP och SV ligger fast, tillade den blivande statsministern som också ska prata med framryckande marxistiska partiet Rødt och Miljøpartiet De Grønne – om inte annat i respekt för deras väljare, som Støre uttryckte det.

Hans dröm slog in

Ett huvudbry för honom att förmå SP att regera ihop med SV. Hittills har SP tydligt deklarerat att en regering utan SV är att föredra.

Men Støre är optimistisk och säger till nyhetsbyrån NTB att det är en fråga som de får hantera så småningom och att han ska börja med att lyssna.

– Vi har en stor majoritet och jag vill börja de här samtalen med optimism med fokus på vad vi kan åstadkomma för att lösa de stora uppgifter vi har framför oss.

– Valrörelsen är bakom oss och vi måste ändra språkbruk och struktur lite. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

De tre partierna får tillsammans 89 av 169 mandat i stortinget. Därmed egen majoritet och enligt Støre en "drømmeregjering".

AP backar visserligen med en dryg procentenhet till 26,3 procent jämfört med valet 2017, men resultatet är klart bättre än vad opinionsmätningarna indikerade.

Nederlag för Høyre

Med en ledare in åker en annan ut. Konservativa Høyre backar med över fyra procentenheter och får 20,5 procent.

Partiledaren och statsministern Erna Solberg gratulerade på partiets valvaka Støre och tittade med stolthet mot sin tid vid makten.

– Jag är otroligt stolt över det jag har fått till under dessa åtta år. Men som resultatet ser ut nu är det väljarnas önskan att andra partier ska styra Norge i framtiden, sade hon i sitt tacktal till partivännerna.

Den 60-åriga Solberg vill fortsätta leda sitt parti och vill att Høyre blir ett tydligt alternativ till den vänsterröra hon ser framför sig.

– Vi ska vara ett konstruktivt parti i opposition, säger hon till NTB.

Löfven grattar

Från Sverige gratulerar statsminister Stefan Löfven AP till valframgången i en mejlkommentar till TT:

"Jag är glad att kunna gratulera min vän Jonas Gahr Støre till valframgången. Norge är ett av de länder som vi i Sverige har mest gemensamt med och vi har mycket att vinna på att fortsätta vårt nära samarbete för starka samhällen som tar ansvar för klimatet".

Även andra partikollegor i Norden, samt Demokraternas tidigare presidentkandidat i USA, Hillary Clinton, har skickat gratulationer, enligt Støre.

Jens Stoltenberg, tidigare partiledare för Arbeiderpartiet och i dag Natochef, säger att han ser fram emot att samarbeta med Støre. Samtidigt tackar han Solberg för vad han beskriver som hennes viktiga bidrag till Nato.

S så in i Norden

Med AP:s seger påminner Støre om att det nu är socialdemokratiskt styre i hela Skandinavien.

– Det betyder att känslan av att de tuffa tiderna som socialdemokratin har gått igenom är över, säger han utanför sitt hus.

Totalt tar tio partier plats i stortinget. Bakom jättarna balanserar flera småpartier på spärrgränsen.

Partier under fyra procent åker inte ur stortinget, men får inte vara med och dela på de 19 utjämningsmandaten. Dessa går nu i stället till SV, Venstre, Rødt och Fremskrittspartiet (FRP) dela på.

Främlingsfientliga FRP rasade från 15,2 till 11,6 procent och miste sex mandat. Men mannen som byggde upp partiet, den 78-årige Carl I Hagen, återvänder till stortinget för sin åttonde mandatperiod tack vare ett utjämningsmandat i fylket Oppland.

– Jag har kallats comeback-kid förr, så det går bra att göra igen, säger Hagen till NRK.

(TT/Anna Hansson)

(TT/Martin Yngve)

(TT/Lars Pedersen)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.

Fakta

Valresultatet

(TT)

Arbeiderpartiet 26,3 procent (27,4 procent i valet 2017).

Høyre 20,4 (25,0).

Senterpartiet 13,5 (10,3).

Fremskrittspartiet 11,6 (15,2).

Sosialistisk Venstre 7,6 (6,0).

Rødt 4,7 (2,4).

Venstre 4,6 (4,4).

Miljøpartiet De Grønne 3,9 (3,2).

Kristelig Folkeparti 3,8 (4,2).

Pasientfokus 0,2 (-)