Blogg

Slöjdblogg - Kaffekåsa

Anton Nilsson

Jag köpte för några månader sedan min första espressomaskin och har till den nu täljt en kåsa av en vril. En vril är en utväxt på ett träd där ådrorna är väldigt täta och går huller om buller istället för rakt fram, detta gör materialet väldigt tåligt.

Vrilen fick jag av min bror för ca 15 år sedan och den har sedan dess legat i en låda i källaren. Problemet med torkade vrilar är just det att dom är oerhört hårda vilket gjorde att jag var tvungen att göra en variant av basning på vrilen innan jag kunde hantera den med handverktyg.

Först fick den ligga i vatten i knappa månaden, sedan kokades den i 3 timmar. Detta gjorde att vrilen faktiskt gick riktigt bra att tälja i.

Vrilen fick ligga i vatten tills den naturligt sjunkit till botten. Då visste jag att vattnet trängt in i hela vrilen. Foto: Anton Nilsson

Vrilen yxades och täljdes sedan ut. Jag vet att linolja kan avge smak lång tid efteråt och prövade därför en metod där man gnider in kaffesump på insidan och sedan linoljar utsidan. Detta fungerade alldeles utmärkt.

Den färdiga kåsan redo för ytbehandling. Insidan ytbehandlas med kaffesump. Foto: Anton Nilsson

Kåsan ytbehandlad och klar. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

Blogg

Slöjdblogg - Kaffekåsa

Anton Nilsson

Jag köpte för några månader sedan min första espressomaskin och har till den nu täljt en kåsa av en vril. En vril är en utväxt på ett träd där ådrorna är väldigt täta och går huller om buller istället för rakt fram, detta gör materialet väldigt tåligt.

Vrilen fick jag av min bror för ca 15 år sedan och den har sedan dess legat i en låda i källaren. Problemet med torkade vrilar är just det att dom är oerhört hårda vilket gjorde att jag var tvungen att göra en variant av basning på vrilen innan jag kunde hantera den med handverktyg.

Först fick den ligga i vatten i knappa månaden, sedan kokades den i 3 timmar. Detta gjorde att vrilen faktiskt gick riktigt bra att tälja i.

Vrilen fick ligga i vatten tills den naturligt sjunkit till botten. Då visste jag att vattnet trängt in i hela vrilen. Foto: Anton Nilsson

Vrilen yxades och täljdes sedan ut. Jag vet att linolja kan avge smak lång tid efteråt och prövade därför en metod där man gnider in kaffesump på insidan och sedan linoljar utsidan. Detta fungerade alldeles utmärkt.

Den färdiga kåsan redo för ytbehandling. Insidan ytbehandlas med kaffesump. Foto: Anton Nilsson

Kåsan ytbehandlad och klar. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024