Skåpbil dödade 10 i centrala Toronto
Poliser framför en av de döda personerna på gatan efter att skåpbilen körde in i en folkmassa i Toronto, Kanada den 23 april. 2018. Foto: Lars Hagberg/AFP/Getty Images


Tio personer dödades och 15 skadades när en skåpbil på måndagen efter lunch lokal tid körde in i en folkmassa i Toronto, Kanada. Bilföraren har gripits.

Den misstänkte gärningsmannen har identifierats, uppger polisen. Mannen är 25 år och har enligt CBS inga kända kopplingar till terrorgrupper.

Mannen körde upp med en vit van på en trottoar som var full av fotgängare, i stadsdelen North York i norra Toronto. Efter att ha dödat tio personer och skadat 15 lyckads polisen gripa honom. 

Mer precist inträffade händelsen i korsningen Yonge Street/ Finch Avenue. Klockan var 13.27 lokal tid.

– Han började köra ned längs trottoaren och mejade ned folk en efter en, sade Alex Shaker som bevittnade händelsen till CTV News.

Närliggande tunnelbanestationer stängdes på grund av händelsen, rapporterar BBC. På fotografier från platsen kan man se övertäckta kroppar, beväpnade poliser och skadade som får medicinsk hjälp. 

Jeremy Cohn från Global TV skrev på twitter:
”Jag har passerat åtskilliga döda kroppar som är övertäckta, skor och spillror på gatan. Vittnen berättar för mig att den vita skåpbilen verkade vara helt utom kontroll.”

Vittnet Alex Shaker uppger att han såg skåpbilen köra på en person med barnvagn.

– Han har förstört så många människors liv. Varenda liten sak som kom i hans väg, sade Shaker till CTV.

Strax efter dådet omringades gärningsmannen av flera beväpnade poliser. Toronto Star filmade ingripandet. Till vänster i bild syns den vita skåpbilen. Polisen uppmanar gärningsmannen att lägga sig på marken. Den misstänkte hörs svara: ”Döda mig”.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau hade precis fått kännedom om dådet när han pratade med BBC. Han uttryckte sin medkänsla för alla som på något sätt drabbats av händelsen. 

Folk samlades på kvällen för att sörja vid platsen där en skåpbil den 23 april 2018 körde in i en folkmassa i Toronto. Foto: Cole Burston/Getty Images