Sjukhusvård i hemmet testas i Malmö
Region Skåne testar nu en ny modell med sjukhusvård i hemmet. Foto: Sabine van Erp


Nu testas en ny modell med sjukhusvård i hemmet i ett pilotprojekt av Skånes universitetssjukhus. Det innebär att ett mobilt sjukhusteam kommer hem till patienten och ger vård som i normala fall hade krävt sjukhusvård. Det skriver region Skåne i ett pressmeddelande.

Vård i det egna hemmet är en vårdform som gynnar så väl patienter som sjukvården. Det framgår både av internationella erfarenheter och forskning. Nu ska modellen testas i Malmö stads geografiska område, men tanken är att konceptet ska kunna spridas till alla delar av Skåne.

– Vi vill utmana tankesättet att patienter i behov av sjukhusvård alltid ska vårdas på ett sjukhus. Vi flyttar vården närmare patienten så de får vård där de mår som bäst och har bäst möjlighet till återhämtning, säger Oskar Hammar, verksamhetschef och ordförande i projektets styrgrupp, i pressmeddelandet.

Testa arbetssättet

Syftet med projektet är att  testa om de goda erfarenheter som finns  av det här arbetssättet  internationellt är överförbara på  den svenska  hälso- och sjukvården. 

Enligt region Skåne är det personalen på medicin- och infektionsavdelningar i Malmö som tillsammans med personal från det mobila teamet ska identifiera vilka patienter som kan vara aktuella. Men det är helt upp till patienten om man vill vårdas i det egna hemmet eller stanna kvar på sjukhuset.

Digital utrustning

Det handlar både om att patienten måste kunna orka med att göra vissa saker själv i det egna hemmet och ta vissa värden själv, så som blodtryck och temperatur. Samt att vården de behöver ska kunna utföras genom punktinsatser av det mobila teamet. 

Den som vårdas i hemmet kommer få tillgång till utrustning för att ta värden och kommunicera med sjukvården. Värdena rapporteras in digitalt till sjukvården via en läsplatta som patienten får tillgång till. Via läsplattan kan patienten också chatta och ha videosamtal med vårdpersonal. Patienten får också ett direktnummer för att kunna komma i kontakt med vårdteamet dygnet runt, skriver region Skåne.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!