Saudiarabien: Vi har bevis
Tjock svart rök steg i lördags från Saudi Aramcos oljeanläggning i Abqaiq. Foto: Planet Labs/AP/TT-arkivbild


Saudiarabien hävdar att landet har bevis för att Iran var inblandat i helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar.

En talesperson för utrikesdepartementet kommer under onsdagen att hålla en presskonferens, där bevisen ska läggas fram, uppger statlig saudisk tv. Bland annat ska det då presenteras fakta som visar att iranska vapen användes vid attacken.

Iran har hittills tillbakavisat alla påståenden om att landet ligger bakom attackerna.

Det var i lördags som viktiga oljeanläggningar i Abqaiq och Khurais, tillhörande det statliga saudiska oljebolaget Aramco, attackerades. Angreppen bedöms ha slagit ut ungefär hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.

USA håller med

De jemenitiska Iranstödda Huthirebellerna, som strider mot en saudiskledd militärallians som stödjer regeringssidan i Jemens inbördeskrig, har sagt sig ligga bakom attackerna. De uppger att den genomförts med drönare.

USA pekar dock, liksom allierade Saudiarabien, ut Iran. President Donald Trump sade i måndags att det tycks som att Iran är ansvarigt.

Den information USA har tyder på att attackerna utgick ifrån sydvästra Iran, säger en högt uppsatt amerikansk källa till Reuters. Enligt tre andra källor användes både kryssningsrobotar och drönare vilket skulle innebära att attacken var mer avancerad än vad många först trott.

Internationella experter

Efter att först ha reagerat med ett Twittermeddelande om att USA är "laddade och klara" att svara på attacken i Saudiarabien har Trump tonat ner sin retorik. I måndags sade han att han inte ser någon anledning till ett skyndsamt svar.

Amerikanska experter hjälper Saudiarabien att analysera den tekniska bevisning som samlats in efter attacken. Även Frankrike kommer att bistå med experter, meddelar president Emmanuel Macron.

Frankrike har, liksom flera andra av USA:s europeiska allierade, ännu inte velat dra några slutsatser om vem som bär ansvaret.

Saudiarabien säger sig kunna uppnå full oljeproduktionskapacitet igen i slutet av september.

(TT-Reuters)

Fakta

Saudi Aramco

(TT)

Saudi Aramco, officiellt Saudi Arabian oil company, är världens största oljeproducent och betraktas som en kronjuvel i den saudiska ekonomin. 2018 redovisade företaget en omsättning på 356 miljarder dollar och en nettovinst på 111 miljarder.

Oljeraffinaderiet i Abqaiq beskrivs av Saudiarabien som världens största. Anläggningen producerade i genomsnitt sju miljoner fat olja per dag under 2018.

Khurais är ett oljefält beläget 25 mil sydväst om Dharhran, och är landets näst största. Produktionen ökade i slutet på förra året till 1,5 miljoner fat per dag. I Khuraisanläggningarna ingår också två andra fält i ett område på nästan 2 900 kvadratkilometer.

Källor: Reuters, al-Jazira