loading

Svinmållan växer glatt överallt, inklusive i trädgårdslandet, där man inte riktigt tänkt sig att ha den. Foto: Aron Lamm
Svinmållan växer glatt överallt, inklusive i trädgårdslandet, där man inte riktigt tänkt sig att ha den. Foto: Aron Lamm
Blogg

Samlarblogg: Svinmålla – och uppföljning granskott

Aron Lamm

Jag har tidigare i den här bloggen företrädesvis samlat saker i eller nära vår trädgård, men nu har jag väl slagit något slags bekvämlighetsrekord genom att ”samla” i ett av våra trädgårdsland.

Det låter kanske lite märkligt, men bakgrunden är denna: Flera av våra envisaste ogräs är ju faktiskt endera gamla svenska kulturväxter och/eller betraktas som kulturväxter i andra länder, och en sådan växt är svinmålla. Många sliter sitt hår om de får den i trädgården, ungefär som med kirskålen. Vi hade den inte i vår trädgård, men vi köpte ett lass matjord, som visade sig vara full av de synnerligen lång- och seglivade svinmållafröna. Så i landet där vi planterat bondbönor och palsternacka stack det upp en rejäl rikedom av svinmålla som fick rensas bort. Självklart tog jag vara på den!

Svinmålla. Foto: Aron Lamm

Svinmålla har odlats i Sverige sedan gammalt, och den är släkt med den aningen trendigare quinoan. Törs man spara sin svinmålla tills den fröar så kan man alltså ta vara på fröna. Vi ville ju dock inte ha den i landet, så vi tog den innan den gick i blom, och då är den en förträfflig bladgrönsak. Såvitt jag förstått är det enda man egentligen riskerar att förväxla svinmålla med andra mållor, som också är ätliga, så man kan plocka den utan större betänkligheter.

Svinmålla med vitlök i stekpannan. Foto: Aron Lamm

Färsk hade den en lite mesig smak, men funkar säkert att blanda med andra gröna blad. Jag stekte i stället upp den med smör och vitlök, som jag skulle gjort med färsk spenat, och då fick den mer karaktär. Tillsammans med lite fetaost, mynta och ett annat trädgårdsfynd – ängssyra – fick svinmållan bli fyllning till piroger. Man kan använda hela växten, men stjälkarna var lite väl fibriga, så jag nöjde mig med bladen och toppskotten.

Piroger med svinmållafyllning! Foto: Aron Lamm

Sen får jag väl också följa upp min granskottssirap. Redan efter några dagar hade sockret börjat smälta rejält, men sedan avstannade det, trots att den stod i det soligaste fönstret. En liten del socker vägrade smälta, eller smälte väldigt långsamt, fastän jag vände på burken varje dag.

Granskottssirapen efter några dagar i ett soligt fönster. Foto: Aron Lamm

Efter ett par veckor tröttnade jag helt enkelt på att ha den stora burken där och ”fuskade” genom att värma alltsammans tills det sista sockret smälte, silade bort granskotten och citronen och hällde upp på burk. Då hade dock sirapen hunnit få en god, frisk smak. Jag tror att den blir utmärkt till pannkakor.

Färdig granskottssirap. Foto: Aron Lamm

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Svinmållan växer glatt överallt, inklusive i trädgårdslandet, där man inte riktigt tänkt sig att ha den. Foto: Aron Lamm
Svinmållan växer glatt överallt, inklusive i trädgårdslandet, där man inte riktigt tänkt sig att ha den. Foto: Aron Lamm
Blogg

Samlarblogg: Svinmålla – och uppföljning granskott

Aron Lamm

Jag har tidigare i den här bloggen företrädesvis samlat saker i eller nära vår trädgård, men nu har jag väl slagit något slags bekvämlighetsrekord genom att ”samla” i ett av våra trädgårdsland.

Det låter kanske lite märkligt, men bakgrunden är denna: Flera av våra envisaste ogräs är ju faktiskt endera gamla svenska kulturväxter och/eller betraktas som kulturväxter i andra länder, och en sådan växt är svinmålla. Många sliter sitt hår om de får den i trädgården, ungefär som med kirskålen. Vi hade den inte i vår trädgård, men vi köpte ett lass matjord, som visade sig vara full av de synnerligen lång- och seglivade svinmållafröna. Så i landet där vi planterat bondbönor och palsternacka stack det upp en rejäl rikedom av svinmålla som fick rensas bort. Självklart tog jag vara på den!

Svinmålla. Foto: Aron Lamm

Svinmålla har odlats i Sverige sedan gammalt, och den är släkt med den aningen trendigare quinoan. Törs man spara sin svinmålla tills den fröar så kan man alltså ta vara på fröna. Vi ville ju dock inte ha den i landet, så vi tog den innan den gick i blom, och då är den en förträfflig bladgrönsak. Såvitt jag förstått är det enda man egentligen riskerar att förväxla svinmålla med andra mållor, som också är ätliga, så man kan plocka den utan större betänkligheter.

Svinmålla med vitlök i stekpannan. Foto: Aron Lamm

Färsk hade den en lite mesig smak, men funkar säkert att blanda med andra gröna blad. Jag stekte i stället upp den med smör och vitlök, som jag skulle gjort med färsk spenat, och då fick den mer karaktär. Tillsammans med lite fetaost, mynta och ett annat trädgårdsfynd – ängssyra – fick svinmållan bli fyllning till piroger. Man kan använda hela växten, men stjälkarna var lite väl fibriga, så jag nöjde mig med bladen och toppskotten.

Piroger med svinmållafyllning! Foto: Aron Lamm

Sen får jag väl också följa upp min granskottssirap. Redan efter några dagar hade sockret börjat smälta rejält, men sedan avstannade det, trots att den stod i det soligaste fönstret. En liten del socker vägrade smälta, eller smälte väldigt långsamt, fastän jag vände på burken varje dag.

Granskottssirapen efter några dagar i ett soligt fönster. Foto: Aron Lamm

Efter ett par veckor tröttnade jag helt enkelt på att ha den stora burken där och ”fuskade” genom att värma alltsammans tills det sista sockret smälte, silade bort granskotten och citronen och hällde upp på burk. Då hade dock sirapen hunnit få en god, frisk smak. Jag tror att den blir utmärkt till pannkakor.

Färdig granskottssirap. Foto: Aron Lamm

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024