SD tar draghjälp av Dansk Folkeparti


På onsdagen möttes Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Kristian Thulesen Dahl, ledare för Danmarks näst största parti, Dansk Folkeparti, i Malmö. Åkesson välkomnar framför allt det danska förslaget om utegångsförbud för unga i utanförskapsområden, skriver Expressen.

Jimmie Åkesson mötte Kristian Thulesen Dahl i Rosengård i Malmö. Polisens nationella avdelning, NOA, har pekat ut stadsdelen som särskilt utsatt område eller så kallad no go-zone.

Enligt Thulesen Dahl gör Sverigedemokraternas partiledare ”ett mycket bra jobb” och säger samtidigt att det ”är helt vansinnigt att de andra partierna i Sverige inte pratar med honom och Sverigedemokraterna”.

Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl. Foto: News Oresund/Wikimedia Commons

Orsaken till att man träffades just i Rosengård är att Åkesson vill att hans danska kollega ska se stadsdelen som han kallar ”ett skräckexempel i hela Norden”. Han välkomnar också det danska förslaget om utegångsförbud för de unga i de utsatta områdena.

Dansk Folkeparti har fått stort inflytande i dansk politik när det gäller invandringsfrågor, och nu talar även danska Socialdemokraterna om samarbete med partiet. Socialdemokraterna har till exempel lagt fram förslag om ett tak för icke-europeisk invandring och att antalet invandrare ska högst uppgå till 30 procent i ett visst område.

Åkesson tror att SD förr eller senare kommer att få en liknande utveckling som Dansk Folkeparti.

– Sverige är fortfarande ett undantag. Våra systerpartier är regeringsunderlag i alla länder utom Sverige. Men jag tror att vi hamnar där också så småningom, säger han till Expressen.

Jimmie Åkesson välkomnar ett samarbete med Dansk Folkeparti och hoppas det blir fler framöver med andra aktörer i Danmark.

Dansk Folkeparti blev landets största parti i valet till Europaparlamentet. Man fick 26,6 procent var rösterna. Ett år senare fick 21,1 procent av rösterna. Men man blev ändå Danmarks näst största parti.

Vid tidigare val har kontakten mellan Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti varit mycket svalare. Men nu har alltså kontakten blivit mycket bättre.

Kristian Thulesen Dahl tycker att Jimmie Åkesson ”har gjort ett riktigt bra jobb med att få partiet att framstå seriöst” och han konstaterar samtidigt partiet är ”svenskarnas möjlighet att säga ifrån om invandringen”.