SD kräver svar av regeringen efter Youtubes nedstängning av Swebbtv
Swebbtv:s vd Mikael Willgert. Foto: Skärmdump/Youtube


För några dagar sedan stängde Youtube ner den alternativa mediekanalen Swebbtv. Det har fått riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) att reagera.

I en fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) vill han ha svar på om regeringen kommer ”att vidta några åtgärder för att grundlagsskyddade rättigheter inte kränks på sociala medieplattformar”.

Det var dagen innan julafton som Swebbtv:s kanal på Youtube stängdes ner, något som Epoch Times uppmärksammade. Tv-kanalen, som hade cirka 65 000 följare, fick närmare 700 program raderade.

”Swebbtv har tagits bort och blivit censurerad”, skrev tv-kanalen på Twitter i samband med nedstängningen.

Vill att Google ber om ursäkt

Förra året stängdes Swebbtv ner av Youtube då it-jätten menade att tv-kanalen brutit mot reglerna för communityn. Kanalen blev dock efter några dagar åter tillgänglig.

Men den här gången verkar Youtube stå fast vid sin nedstängning, säger Swebbtv:s vd Mikael Willgert till Epoch Times. Han menar samtidigt att Youtube har agerat oetiskt.

– Det här blir väldigt skadligt för alla inblandade, säger han.

Han säger också att han har svårt att förstå på vilket sätt Youtube, som ägs av Google, ”kan se en vinning i det här”.

– Det skapar så mycket dålig publicitet, badwill, för deras verksamhet, då Google som ändå är ett affärsdrivande bolag.

– Hur kan någon affärsdrivande verksamhet våga lägga sin information i Googles moln? Hur vet man att de inte säljer informationen i hemlighet till konkurrerande bolag? Hur vet man att de inte drar ut affärsinformation ur sin mailtjänst och säljer vidare?, säger Willgert.

Han menar att man inte kan lita på Google i och med att bolaget ”agerar så oetiskt som Google nu gör”. Han anser därför att it-jätten ”ska be om ursäkt och förklara att det var ett rent misstag” samtidigt som han vill att programmen och alla hundratusentals kommentarer som tittare har skrivit återställs på Youtube-plattformen.

SD: ”Allvarliga inskränkningar”

– Alla kan själv se på vår sajt beta.swebbtv.se där våra program fortfarande finns att Googles påståenden om brott mot communtyregler helt enkelt är osanna.

Mattias Bäckström Johansson skriver i en fråga till regeringen och Amanda Lind att han betraktar nedstängningen av Swebbtv:s kanal på Youtube ”som allvarliga inskränkningar av demokratin och yttrandefriheten i Sverige”.

”Rättsstaten ska ge medier och aktörer ett skydd mot påtryckningar som syftar till att begränsa deras fri- och rättigheter, istället för att låtas tystas av algoritmer eller ren godtycklighet.”

”Bryter inte innehållet mot svensk lag då ska det inte plockas bort. Svenskarnas yttrandefrihet ska inte godtyckligt få styras av anonyma tjänstemän hos sociala-medie jättarna”, skriver Sverigedemokraterna i ett inlägg på Facebook.

Mikael Willgert säger att han är glad att SD kräver att regeringen svarar på huruvida man kommer att agera mot nedstängningen av Swebbtv:s Youtube-kanal.

– Det var väldigt glädjande. För jag tror att vår riksdag måste jobba för att värna yttrandefriheten här.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.