S skickade ut mass-sms innan valet – stor ilska på sociala medier
Socialdemokraterna har anmälts till JO och Konsumentverket efter att partiet skickat mass-sms till över en halv miljon människor under valdagen. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


På söndagen fick över en halv miljon människor sms från Socialdemokraterna där man uppmanades att rösta på partiet. Mass-sms:en har väckt stor ilska på sociala medier. Samtidigt menar vissa att det kan bryta mot lagen.

”Rösta på S i dag för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter!”, kunde man bland annat läsa i sms:et.

Ilska på Twitter

En väljare berättar för Expressen att denne blev upprörd.

– Jag ville svara på sms:t men det gick inte. Det känns fel att de kan ha fått tag på mitt nummer och att jag då inte kan nå dem för att kunna få tillbaka den data de har på mig. 

En kvinna säger till tidningen att det känns ”fruktansvärt kränkande” och undrar om det är lagligt att skicka ut sms på detta sätt.

På Twitter är det många som är kritiska till Socialdemokraternas agerande.

”Så alla andra partier hotar kvinnors rättigheter? S fortsätter in i det sista med massutskick på sms. Är det måhända Ann-Marie Begler de tänker på när de pratar om kvinnors och arbetares rättigheter som hotas?”, skriver Richard Herrey.

”S har skickat ut sms till en halv miljon svenskar. Var har ni fått tag på deras uppgifter? Har de givit sitt medgivande? Om inte så är detta ett solklart brott mot GDPR. Sjukt pinsamt av ett regeringsparti som inte ens själva kan följa EU-lagstiftning”, skriver Alexandra Hedborg, ledamot i kommunfullmäktige i Järfälla (M).

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger till Aftonbladet att man gör många insatser för att få väljare att gå och rösta” och om ”någon känner sig kränkt över att ha fått de här sms:en så får vi titta på det”.

”Tveksam till det här upplägget”

Advokaten och GDPR-experten Caroline Olstedt Carlström säger till Dagens Industri att det är svårt att svara på huruvida Socialdemokraternas agerande strider mot de regler som gäller vid hantering av personuppgifter. Hennes tioåriga dotter var en av dem som fick sms:et och hon är därför ”tveksam till det här upplägget”. Hon menar att det stora problemet är bristen på transparens.

S säger till tidningen att det är företaget Bisnode som har levererat kontaktlistan och att man inte själva har behandlat några personuppgifter.

– Om Socialdemokraterna nu skjuter ifrån sig och skyller på någon leverantör blir jag ännu mer orolig, för den leverantören framgår ju inte alls här, säger Caroline Olstedt Carlström till Dagens Industri.

Expressen skriver att Socialdemokraterna nu har anmälts till JO och Konsumentverket. 18 anmälningar har hittills kommit in.

”Opassande politisk påtryck direkt till mig som privatperson. Jag känner mig kränkt då de underminerar min intelligens och integritet”, står det att läsa i en av dem, enligt tidningen.

Både Vänsterpartiet och Alternativ för Sverige har också skickat ut sms. En anmälan har lämnats in mot V.

I höstas skickade Socialdemokraterna sms till cirka 700 000 mobiltelefoner på valdagen. Partiet anmäldes därefter till JO och Konsumentverket.