Riksrätt mot Trump börjar i februari
Riksrätten mot Donald Trump kommer att börja den 8 februari. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times


Riksrätten mot USA:s tidigare president Donald Trump kommer att börja den 8 februari. Det meddelar den demokratiske majoritetsledaren Chuck Schumer på fredagen.

Den republikanske minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, hade föreslagit att skjuta upp rättegången till februari för att ge Trumps team tid att förbereda sig.

Det var den 13 januari som det demokratledda representanthuset röstade 232 för och 197 mot ett riksrättsåtal mot Trump.

– Vi vill alla lägga detta hemska kapitel i vårt lands historia bakom oss, säger Chuck Schumer, som syftar till upploppet som inträffade i Kapitolium den 6 januari.

– Men helande och enighet kommer endast om det finns sanning och ansvarsskyldighet. Och det är vad den här rättegången tillhandahåller, säger han, och tillägger att ”det kommer att bli en rättvis rättegång”.

En mobb stormade Kapitolium den 6 januari innan Trump hade avslutat ett tal som han höll till sina anhängare, en promenad på cirka 30 minuter därifrån.  

Han uppmanade folksamlingen att agera ”fridfullt och patriotiskt” den dagen. Efter händelsen fördömde han våldet flera gånger.

Det är första gången som en president har fått två riksrättsåtal mot sig. Det är också första gången som en tidigare president står inför riksrätt efter att ha lämnat Vita huset. Om Trump döms diskvalificeras han för all framtid att kandidera som president.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.